Security systems: Ενσύρματα ή wireless και γιατί

Security systems: Ενσύρματα ή wireless και γιατί

Μια βασική επιλογή στον σχεδιασμό των αποτελεσματικών security systems είναι μεταξύ ενσύρματου ή wireless (ασύρματου) τρόπου σύνδεσης. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα και τη σύγκριση αυτών των δύο τύπων συστήματος ασφαλείας για οικίες και επαγγελματικούς χώρους, ώστε να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε αυτό που θα καλύψει τις απαιτήσεις σας.

Σε γενικές γραμμές, και οι δύο τύποι συστημάτων ασφαλείας βασίζονται σε αισθητήρες και κάμερες σε στρατηγικά σημεία του ελεγχόμενου χώρου, όπως είναι τα σημεία εισόδου ή οι διάδρομοι. Μπορούν να ανιχνεύσουν πότε ανοίγει μια πόρτα ή ένα παράθυρο ή πότε κάποιος μετακινείται.

Όταν το σύστημα είναι οπλισμένο, η ενεργοποίηση κάποιου αισθητήρα ή κάποιας security camera θα στείλει ένα σήμα στον κεντρικό πίνακα ελέγχου. Στη συνέχεια, μπορεί να ηχήσει ένας συναγερμός, να σταλεί μια ειδοποίηση (όπως μια τηλεφωνική κλήση, ένα SMS ή ένα μήνυμα μέσω εφαρμογής για κινητά) ή να ειδοποιηθεί το κέντρο παρακολούθησης, ανάλογα με τον προγραμματισμό του συστήματος.

Αν και η βασική αρχή λειτουργίας είναι η ίδια, υπάρχουν μερικά πράγματα που διακρίνουν τους δύο τύπους security systems και που πρέπει να γνωρίζετε για να αποφύγετε πιθανά λάθη στον σχεδιασμό και την εγκατάστασή τους.

Τι σημαίνει ενσύρματο και wireless security system;

Ο διαχωρισμός μεταξύ ενσύρματου και wireless μπορεί να αναφέρεται σε τρία διαφορετικά πράγματα:

  1. Πώς επικοινωνούν οι αισθητήρες και οι κάμερες με τον πίνακα ελέγχου
  2. Πώς επικοινωνεί ο πίνακας ελέγχου με το κέντρο παρακολούθησης
  3. Πώς τροφοδοτείται με ενέργεια ο εξοπλισμός

1. Αισθητήρες

Αισθητήρας από security system

  • Ένα wireless σύστημα ασφαλείας χρησιμοποιεί αισθητήρες και κάμερες, που επικοινωνούν με τη μονάδα ασύρματου συστήματος, χρησιμοποιώντας τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων.
  • Ένα ενσύρματο σύστημα ασφαλείας συνδέει τους αισθητήρες στον πίνακα ελέγχου ενσύρματου συστήματος με ένα δίκτυο καλωδίων κρυμμένων μέσα στους τοίχους και τα πατώματα του χώρου.

2. Πίνακας ελέγχου

Security system σε χρήση

  • Ένας ασύρματος πίνακας ελέγχου επικοινωνεί με το κέντρο παρακολούθησης, χρησιμοποιώντας μια σύνδεση μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
  • Ένας ενσύρματος πίνακας ελέγχου χρησιμοποιεί την σταθερή τηλεφωνική γραμμή ή το καλώδιο Ethernet του χώρου, για να συνδεθεί με το κέντρο παρακολούθησης.

3. Τροφοδοσία εξοπλισμού

Τροφοδοσία συστήματος ασφαλείας

  • Ο ασύρματος εξοπλισμός λειτουργεί με μπαταρία. 
  • Ο ενσύρματος εξοπλισμός συνδέεται σε μια τυπική πρίζα τοίχου ή με καλωδίωση στο ηλεκτρικό σύστημα του χώρου.

Ενσύρματα security systems: Πλεονεκτήματα

Γενικά, τα ενσύρματα συστήματα ασφαλείας έχουν λιγότερα εξαρτήματα και συνήθως κοστίζουν λιγότερο από τα ασύρματα. Επίσης, ένα ενσύρματο σύστημα ασφαλείας δεν θα μείνει χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, εκτός από την περίπτωση γενικής διακοπής ρεύματος. Ακόμα και τότε όμως, τα περισσότερα συστήματα έχουν ένα εφεδρικό σύστημα τροφοδοσίας με μπαταρία.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι μια ενσύρματη security camera καταγράφει απευθείας σε μια ψηφιακή συσκευή εγγραφής βίντεο υψηλής χωρητικότητας (DVR), η οποία είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο με ένα καλώδιο Ethernet και μπορεί να συνεχίσει να καταγράφει ακόμη κι αν δεν υπάρχει πρόσβαση στο Internet.

Επειδή τα εξαρτήματα του συστήματος (πίνακας πρόσβασης, κέντρο ελέγχου, κτλ.) επικοινωνούν μέσω καλωδίων, η μετάδοση των σημάτων είναι πιο προστατευμένη από τυχαίες ή σκόπιμες παρεμβολές, υποκλοπές ή αντιποίηση ταυτότητας που θα μπορούσε να κάνει κάποιος χάκερ. Επίσης, τα ενσύρματα συστήματα παρουσιάζουν λιγότερους εσφαλμένους συναγερμούς.

Τέλος οι ενσύρματοι αισθητήρες και κάμερες δεν έχουν περιορισμό στην απόσταση από το κέντρο ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να καλύψουν μια μεγαλύτερη περιοχή σε ένα σπίτι ή να γίνει επιτήρηση περιμέτρου σε ένα εργοστάσιο, όπως επίσης και να οριστούν περισσότερες ζώνες προστασίας.

Εν συντομία τα πλεονεκτήματα των ενσύρματων συστημάτων είναι:

  • Έχουν χαμηλότερο κόστος αγοράς.
  • Λειτουργούν και χωρίς internet.
  • Έχουν θωράκιση απέναντι σε κακόβουλες ενέργειες.
  • Δεν έχουν περιορισμούς απόστασης.

Δείτε ενσύρματες κάμερες ασφαλείας

Wireless συστήματα ασφαλείας: Πλεονεκτήματα

Τα ασύρματα συστήματα ασφαλείας είναι πολύ πιο εύκολα στην εγκατάσταση από τα ενσύρματα. Ένας καλός επαγγελματίας θα τα εγκαταστήσει σε ελάχιστο χρόνο. Είναι επίσης πολύ εύκολο να αναβαθμιστούν, ώστε να μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον συσκευές καθώς οι απαιτήσεις σας εξελίσσονται.

Τα σημερινά έξυπνα συστήματα ασφαλείας επιτρέπουν μεγαλύτερο έλεγχο και προσβασιμότητα, επιτρέποντας την εξ αποστάσεως πρόσβαση, ανά πάσα στιγμή και από οποιαδήποτε τοποθεσία, χρησιμοποιώντας smartphone ή προσωπικό υπολογιστή.

Τα wireless συστήματα που λειτουργούν με μπαταρίες, όπως οι ασύρματοι συναγερμοί σπιτιών, μπορούν να εγκατασταθούν σε τοποθεσίες χωρίς ηλεκτρικές πρίζες ή καλωδίωση. Είναι μια εξαιρετική λύση για τους ανθρώπους που ζουν σε συγκροτήματα κατοικιών και διαμερίσματα, όπου μπορεί να είναι δύσκολο (ή να μην επιτρέπεται) να εγκαταστήσουν ένα ενσύρματο σύστημα.

Τέλος, οι ασύρματες κάμερες ασφαλείας συνδέονται στο υπάρχον δίκτυο και μεταδίδουν σήματα μέσω Wi-Fi. Το υλικό μπορεί να αποθηκευτεί στην κάρτα μνήμης της κάμερας ή να μεταφορτωθεί για αποθήκευση στο cloud με μια συνδρομητική υπηρεσία. Οι χρήστες έχουν επίσης τη δυνατότητα να βλέπουν το βίντεο σε πραγματικό χρόνο.

Εν συντομία τα πλεονεκτήματα των ασύρματων συστημάτων είναι:

  • Είναι εύκολα στην εγκατάσταση.
  • Παρέχουν ευελιξία στην προσβασιμότητα.
  • Εγκαθίστανται ακόμα και σε μέρη δίχως παροχή ρεύματος.
  • Δίνουν δυνατότητα live εικόνας και αποθήκευσης του υλικού σε cloud.

Δείτε ασύρματα συστήματα ασφαλείας

Ενσύρματα security systems ή wireless;

Ενσύρματη σύνδεση δικτύου

Δυσκολίες ενός ενσύρματου συστήματος

Ένα ενσύρματο σύστημα ασφαλείας απαιτεί σχεδόν πάντα εκτεταμένες εργασίες εγκατάστασης. Η εγκατάσταση συνήθως περιλαμβάνει το πέρασμα καλωδίων μέσα από τοίχους ή πίσω από γυψοσανίδες, πράγμα που μπορεί να είναι δύσκολο και μερικές φορές αδύνατο σε έναν χώρο χωρίς πρόβλεψη για καλωδίωση συστημάτων ασφαλείας. Φυσικά αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα χρειαστούν και πρόσθετες επισκευές, όπως σοβάτισμα και βάψιμο. Στην περίπτωση των wireless συστημάτων αυτό δεν απαιτείται.

Επίσης, σε περίπτωση κάποιας μετακόμισης, δεν είναι εύκολο να γίνει μετεγκατάσταση του ενσύρματου εξοπλισμού. Αν νοικιάζετε έναν επαγγελματικό χώρο ή ένα σπίτι, ίσως πρέπει να ελέγξετε το μισθωτήριό σας, για να δείτε αν μπορείτε να κάνετε τα είδη των τροποποιήσεων που απαιτούνται από την εγκατάσταση ενός ενσύρματου συστήματος ασφαλείας.

Τέλος, επειδή το ενσύρματο σύστημα στέλνει σήμα μέσω της τηλεφωνικής γραμμής, μπορεί να διακοπεί η επικοινωνία αν κάποιος εντοπίσει και κόψει το σχετικό καλώδιο.

Δυσκολίες ασύρματων συστημάτων

Δεδομένου ότι τα εξαρτήματα ενός ασύρματου συστήματος ασφαλείας λειτουργούν με μπαταρίες, μπορεί να μείνουν χωρίς ρεύμα, εάν δεν είστε επιμελείς σχετικά με την αντικατάσταση και τη συντήρησή των μπαταριών στο σύστημα συναγερμού. Επίσης, αν για οποιονδήποτε λόγο σταματήσει να λειτουργεί το Wi-Fi, η επικοινωνία μεταξύ των συσκευών του συστήματος δεν είναι πλέον εφικτή.

Επειδή το ασύρματο σύστημα ασφαλείας λειτουργεί με ραδιοκύματα, μπορεί μερικές φορές να δεχτεί παρεμβολές από άλλες συσκευές, όπως ενδοεπικοινωνίες για μωρό, κ.ά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένους συναγερμούς. Μπορεί επίσης να προκληθούν παρεμβολές στην ασύρματη επικοινωνία από το περιβάλλον (στατικός ηλεκτρισμός, κεραυνοί), με αποτέλεσμα τη διαλείπουσα λειτουργία των αισθητήρων ή αναίτια ενεργοποίηση του συστήματος συναγερμού.

Τέλος, οι ασύρματοι αισθητήρες χρειάζεται να τοποθετηθούν σε μια ορισμένη απόσταση από τον κεντρικό πίνακα ελέγχου, κάτι που μπορεί μερικές φορές να είναι περιοριστικό.

Συστήματα ασφαλείας από την GQ Tech

Εξετάσαμε λοιπόν όλα τα υπέρ και τα κατά των δύο τύπων συστημάτων. Ωστόσο, είναι απολύτως δυνατό να σχεδιαστεί ένα υβριδικό security system, που θα περιλαμβάνει τόσο ασύρματα όσο και ενσύρματα στοιχεία. Επίσης, είναι δυνατή η προσθήκη ασύρματων εξαρτημάτων και πρόσθετων λειτουργιών σε ένα προεγκατεστημένο ενσύρματο σύστημα.

Σύνδεση security system

Επικοινωνήστε με τους εξειδικευμένους συνεργάτες της GQ Tech που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε και να διαμορφώσετε το κατάλληλο security system που θα καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλα τα νέα μας και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο των συστημάτων ασφαλείας, ακολουθήστε μας σε FacebookYouTube και Instagram.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

All comments