Συστήματα ασφαλείας για βιομηχανικούς χώρους: Τι περιλαμβάνουν & πώς αναβαθμίζουν την επιτήρηση περιμέτρου

Συστήματα ασφαλείας για βιομηχανικούς χώρους: Τι περιλαμβάνουν & πώς αναβαθμίζουν την επιτήρηση περιμέτρου

Η τελευταία δεκαετία έφερε μεγάλη τεχνολογική αναβάθμιση, η οποία φυσικά βοήθησε και τα συστήματα ασφαλείας σε βιομηχανικούς χώρους να βελτιωθούν αντίστοιχα. Με πιο δυναμικά συστήματα ασφαλείας μπορούμε πλέον να υλοποιήσουμε ακόμα πιο εξελιγμένες λύσεις επιτήρησης περιμέτρου για βιομηχανικές και άλλες αντίστοιχων αναγκών ασφάλειας εγκαταστάσεις.

Ένα σύστημα επιτήρησης περιμέτρου είναι συνήθως μέρος μιας συνολικής εγκατάστασης συστήματος ασφαλείας. Όταν η προστασία του χώρου, η ασφάλεια των ανθρώπων εντός του και η 24ωρη επιτήρηση της εγκατάστασης κατέχουν πρωτεύοντα ρόλο, μια ολοκληρωμένη σχεδίαση συστήματος είναι απαραίτητη. Ένα σύστημα επιτήρησης περιμέτρου λειτουργεί ουσιαστικά ως προειδοποίηση εισβολής, ενεργοποιώντας τον συναγερμό προτού ο εισβολέας φτάσει σε κάποιο κτήριο ή στην εσωτερική περιοχή της εγκατάστασης.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι είναι η επιτήρηση περιμέτρου, ποια είναι τα είδη συστημάτων που εγκαθίστανται και τι στοιχεία προκύπτουν για το εγγύς μέλλον των εγκαταστάσεων ασφαλείας περιμέτρου.

Συστήματα ασφαλείας για βιομηχανικούς χώρους - Τι είναι η επιτήρηση περιμέτρου;

Τα συστήματα ασφαλείας περιμέτρου είναι συστήματα που χρησιμοποιούν συσκευές και αισθητήρες για την ανίχνευση της παρουσίας ενός εισβολέα, ο οποίος προσπαθεί να παραβιάσει την περίμετρο ενός κτηρίου ή άλλης περιφραγμένης ασφαλούς περιοχής. Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία για να προστατέψουν ανθρώπους και ακίνητη περιουσία σε μια εγκατάσταση, εμποδίζοντας τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε όλη την περίμετρο.

Όταν σκεφτόμαστε την ασφάλεια και επιτήρηση περιμέτρου, συνήθως μας έρχονται εικόνες από πύλες και ψηλές περιφράξεις. Οι κατασκευές αυτές αποτελούν προϋπόθεση για την προστασία μιας εγκατάστασης. Δεν είναι όμως οι μόνες που χρειάζεται μια περίμετρος για να αποθαρρυνθεί μια εισβολή. Για ολοκληρωμένη προσέγγιση στην επιτήρηση και την ασφάλεια περιμέτρου σε βιομηχανικούς χώρους και όλους τους χώρους με ανάγκη υψίστης προστασίας, χρησιμοποιείται πλέον προηγμένη τεχνολογία, που αναβαθμίζει το επίπεδο ασφάλειας.



Παραδείγματα σε τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν για την ολοκληρωμένη ασφάλεια της περιμέτρου, είναι η παρακολούθηση με κάμερες (CCTV) και ο έλεγχος πρόσβασης. Υπάρχουν κι άλλα είδη συστημάτων που προστατεύουν από παραβίαση ασφάλειας και ανεπιθύμητους επισκέπτες. Ας τα δούμε αμέσως παρακάτω.

Ποια είναι τα είδη συστήματος ασφαλείας περιμέτρου;

1. CCTV

Ένα κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης χρησιμοποιεί συνήθως πολλά διαφορετικά είδη καμερών, όπως IP, αναλογικές, PTZ, θερμικές και dome. Κάποια είδη κάμερας λειτουργούν καλύτερα για συγκεκριμένα περιβάλλοντα. Για παράδειγμα οι θερμικές κάμερες μπορούν να δώσουν σήμα εισβολής, ακόμα και σε χώρους χαμηλού φωτισμού, ενώ κάμερες με ενσωματωμένες λειτουργίες video analytics μπορούν να επεξεργαστούν δεδομένα εικόνας, προσφέροντάς σας περισσότερες πληροφορίες π.χ. για την ταυτότητα του εισβολέα ή τον αριθμό κυκλοφορίας ενός οχήματος.

Πινακίδα σε βιομηχανικό χώρο ότι ο χώρος παρακολουθείται

Βασική προϋπόθεση επιτυχίας ενός CCTV συστήματος είναι ο σχεδιασμός, ώστε να καλύπτονται όλες οι περιοχές που θέλετε να παρακολουθούνται. Με το σωστό σχέδιο, μπορείτε να επιτύχετε πλήρη κάλυψη ολόκληρης της περιμέτρου με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό καμερών. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό μια έμπειρη εταιρεία και εκπαιδευμένοι τεχνικοί και εγκαταστάτες να πραγματοποιήσουν αυτόν τον σχεδιασμό και να επιμεληθούν της τελικής εγκατάστασης στο χώρο σας.

Βρείτε επαγγελματίες εγκαταστάτες

Σήμερα οι περισσότερες εγκαταστάσεις ασφαλείας και παρακολούθησης περιμέτρου γίνονται με IP κάμερες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολύ συχνά περιπτώσεις ανάγκης για επέκταση συστήματος, όπου εγκαθίστανται IP κάμερες και λειτουργούν ταυτόχρονα με τις προεγκατεστημένες αναλογικές.

Διαβάστε επίσης: IP camera: 10 οφέλη εγκατάστασης καμερών που λειτουργούν μέσω Internet Protocol

2. Fiber optic detection system

Ένα σύστημα ασφαλείας ανωτέρου επιπέδου είναι η περιμετρική κάλυψη με οπτική ίνα. Τα συστήματα αυτά μπορούν να ανιχνεύσουν οποιαδήποτε παραβίαση ή αλλαγές κοντά στους περιφραγμένους χώρους και μπορούν να καλύψουν μεγάλες εκτάσεις. Σε συνδυασμό με αποτρεπτικό φωτισμό ασφαλείας μπορούν να αποθαρρύνουν τους εισβολείς και να στείλουν έγκαιρα ειδοποιήσεις στο control room.

Ανίχνευση παραβίασης περίφραξης σε εργσοστάσιο

3. Ανιχνευτές κίνησης

Οι ανιχνευτές κίνησης χρησιμοποιούν τεχνολογία laser ή υπέρυθρη ακτινοβολία, για να καταγράψουν ύποπτη κίνηση. Υπάρχουν δύο είδη ανιχνευτών κίνησης:

  • Οι ενεργοί ανιχνευτές, που ανιχνεύουν και καταγράφουν συνεχόμενα οποιαδήποτε κίνηση συμβαίνει.
  • Οι παθητικοί ανιχνευτές, που καταγράφουν και ειδοποιούν μόνο σε αλλαγές κίνησης ή θερμοκρασίας

4. Access control systems

Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης (access control) ρυθμίζουν την επιτρεπόμενη είσοδο στις εγκαταστάσεις, αλλά και την ελεγχόμενη πρόσβαση σε επιμέρους χώρους μόνο στο εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Για παράδειγμα, σε ένα εργοστάσιο ο έλεγχος πρόσβασης λειτουργεί με ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές για την οριοθέτηση των χώρων του εργοστασίου σύμφωνα με τους ρόλους των εργαζομένων, αλλά και για την αποφυγή χρήσης πολλών κλειδιών, που θα ήταν απαραίτητα σε κάθε άλλη περίπτωση.

Ο έλεγχος πρόσβασης μπορεί να υλοποιηθεί με:

Λάβετε προσφορά για σύστημα access control

5. Ground Radar Systems

Τέλος, για εκτενείς εγκαταστάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σύστημα ραντάρ, το οποίο έχει δυνατότητα να ανιχνεύει άτομα και οχήματα σε μεσαίες (1,5 χιλιόμετρο) και μικρότερες αποστάσεις (700 μέτρα). Τα ραντάρ είναι κατάλληλα για χρήση σε απομακρυσμένες εγκαταστάσεις που περιβάλλονται από αγροτικές εκτάσεις με ανοιχτή πρόσβαση και είναι δύσκολο να ελεγχθούν με άλλο τρόπο.

Εφαρμογή επιτήρησης περιμέτρου

Εγκαταστάσεις που χρειάζονται μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση επιτήρησης περιμέτρου είναι:

  • Διυλιστήρια
  • Λατομεία
  • Εργοτάξια
  • Εργοστάσια
  • Φωτοβολταϊκά πάρκα
  • Αποθήκες
  • Στρατιωτικές βάσεις
  • Αεροδρόμια
  • Σωφρονιστικές εγκαταστάσεις
  • Αθλητικές εγκαταστάσεις

Σύστημα ασφαλείας σε χώρο με φωτοβολταϊκή εγκατάσταση

Επιτήρηση περιμέτρου - Μια ματιά στο μέλλον

Στο μέλλον η επιτήρηση περιμέτρου και τα συστήματα ασφαλείας για βιομηχανικούς χώρους μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός διασυνδεδεμένου τεχνολογικού δικτύου, το οποίο θα πληροί τις ανάγκες μιας εγκατάστασης και θα συμπληρώνει τις δεξιότητες και τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού, που είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια του χώρου.

Αυτή η συνδεδεμένη τεχνολογία θα είναι σε θέση να αναλύει όλα τα δεδομένα από μια ενδεχόμενη απειλή και να αποστέλλει κατάλληλους συναγερμούς, όταν διακυβεύονται η ασφάλεια του χώρου και οι λειτουργίες μιας παραγωγικής ή επιχειρησιακής μονάδας.

Άλλες καινοτομίες στην ασφάλεια συμπεριλαμβάνουν την επιτήρηση από αέρα με drone, αρκεί να μπορέσει τελικά η τεχνολογία να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους. Video analytics έχουν ενσωματωθεί σε εναέρια και επίγεια αυτοκινούμενα οχήματα, ενώ η χρήση της ρομποτικής στη μελλοντική ασφάλεια περιμέτρου είναι επίσης μια αξίωση του κλάδου της ασφάλειας. Bots χρησιμοποιούνται επιτυχώς σε άλλα πεδία δραστηριότητας. Άρα το σενάριο να αξιοποιηθούν στην επιτήρηση περιμέτρου και στον πρωταρχικό έλεγχο μιας εισβολής δεν είναι καθόλου ουτοπικό.

Τα αυτοκινούμενα οχήματα περιπολίας σε συνδυασμό με όλα τα συστήματα ασφαλείας για βιομηχανικούς χώρους που αναφέραμε προηγουμένως (CCTV, αισθητήρες και οπτικές ίνες) μπορούν να φέρουν την επόμενη μέρα στον κλάδο της επιτήρησης και της ασφάλειας, θέτοντας έναν νέο ορίζοντα στον τομέα της παραγωγής, αλλά γιατί όχι και στα logistics, στους χώρους των σωμάτων ασφαλείας, στην ασφάλεια αθλητικών υποδομών κ.α.

Στην GQ Tech θα βρείτε μια πλήρη και ενημερωμένη γκάμα προϊόντων για εγκαταστάσεις επιτήρησης και ασφάλειας. Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το YouTube, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της εταιρείας μας.

Διαβάστε επίσης: Πυρασφάλεια κτηρίων: Τι ορίζει ο νόμος για πυρανίχνευση & πυρόσβεση επαγγελματικών χώρων

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

All comments