Τοποθέτηση συναγερμού σπιτιού: Οδηγός για επαγγελματίες

Τοποθέτηση συναγερμού σπιτιού: Οδηγός για επαγγελματίες

Η τοποθέτηση των σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας είναι πολύ ευκολότερη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αγορά κυκλοφορούν σήμερα πολλά κιτ συναγερμού σπιτιού που απευθύνονται σε ιδιώτες και συμπεριλαμβάνουν λεπτομερείς οδηγίες για DIY τοποθέτηση.

Αλλά και στην επαγγελματική τοποθέτηση συναγερμού οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί κατά πολύ. Με ασύρματες συνδέσεις ώστε να αποφευχθεί η επίπονη και χρονοβόρα καλωδίωση, οι συσκευές μπορούν να συνδεθούν μέσα σε λίγα λεπτά και το σύστημα να ρυθμιστεί διαισθητικά μέσω μιας εφαρμογής για κινητά.

Όμως, αυτή η φαινομενική ευκολία είναι παραπλανητική. Η τελική σύνδεση των συσκευών είναι ένα μόνο μέρος της δουλειάς και η τοποθέτηση συναγερμού σπιτιού από επαγγελματία προϋποθέτει μια σειρά υποχρεωτικών βημάτων:

  • μελέτη θέσης
  • δημιουργία σχεδίου με τη σωστή τοποθέτηση των συσκευών
  • εγκατάσταση εξοπλισμού
  • δοκιμή ραδιοσημάτων
  • δοκιμές ζωνών ανίχνευσης
  • ρύθμιση
  • δοκιμή του συστήματος
  • σύνδεση με τον σταθμό παρακολούθησης
  • παράδοση της εγκατάστασης με τη σωστή τεκμηρίωση στον πελάτη

Ένας επαγγελματίας τεχνικός εγκατάστασης έχει την υποχρέωση να εκτελέσει σωστά και υπεύθυνα όλες αυτές τις εργασίες. Η εμπειρία του θα τον βοηθήσει να αποφύγει τυχόν λάθη στην εγκατάσταση του συναγερμού. Η ασφάλεια του σπιτιού και των ανθρώπων που μένουν σε αυτό εξαρτάται από την αξιοπιστία του συστήματος και τη σωστή διαμόρφωσή του, πάντα με βάση τις ιδιαιτερότητες του χώρου και τις απαιτήσεις του τελικού χρήστη.

Τι πρέπει να προσέξει ο επαγγελματίας τεχνικός στην τοποθέτηση συναγερμού σπιτιού;

Τοποθέτηση συναγερμού από επαγγελματία

Ένας έμπειρος τεχνικός διαθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρογνωμοσύνη για τον ακριβή εντοπισμό των τρωτών σημείων του χώρου. Επίσης, κατανοεί τι είδους προστασία θα μπορούσε να λειτουργήσει στις συγκεκριμένες συνθήκες. Γνωρίζει και τηρεί τις απαιτήσεις εξειδικευμένων προτύπων, κανονισμών και βιομηχανικών πρακτικών. Τελικός στόχος είναι να συνδυάσει τις απαραίτητες συσκευές σε ένα αξιόπιστο, σταθερό και αποτελεσματικό σύστημα ασφαλείας.

Τα κύρια βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κατά την εγκατάσταση του συναγερμού είναι τα εξής:

1.  Αυτοψία του χώρου

Το αρχικό βήμα της εγκατάστασης είναι η αυτοψία και η μελέτη του χώρου, ώστε να διαγνωστούν οι ειδικές απαιτήσεις του έργου.

2. Σχεδιασμός συστήματος

Ο σωστός σχεδιασμός, σύμφωνα με τις ανάγκες του χώρου και τα τρωτά σημεία του, θα καθοδηγήσει τις επόμενες ενέργειες του τεχνικού.

3. Επιλογή εξοπλισμού

Η επιλογή του συστήματος συναγερμού και όλων των περιφερειακών εξαρτημάτων είναι ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες για την ορθή λειτουργία του συστήματος. Θα πρέπει να πληρούν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και εγγυήσεις από τον κατασκευαστή.

Συναγερμοί CADDX: Μάθετε για το Νο 1 αμερικανικό σύστημα συναγερμού

4. Εγκατάσταση εξοπλισμού

Ξεκινώντας την εγκατάσταση, θα πρέπει το συνεργείο των τεχνικών να διαθέτει όλα τα κατάλληλα εργαλεία για τη σωστή τοποθέτηση συναγερμού σπιτιού, ώστε να μην προκληθούν ζημιές στον χώρο και να μη χρειαστούν μερεμέτια, στα πλαίσια του δυνατού. Τα υλικά στήριξης, θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και ανθεκτικά, ώστε μην επηρεαστεί η απόδοση του συστήματος συναγερμού με την πάροδο του χρόνου.

5. Προγραμματισμός συστήματος

Ο προγραμματισμός του συστήματος συναγερμού πραγματοποιείται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και τις οδηγίες του πελάτη.

Κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική στην τοποθέτηση συναγερμού σπιτιού

Τοποθέτηση συναγερμού σε σπίτι

Η συνολική διαδικασία της επαγγελματικής εγκατάστασης οργανώνεται, έτσι ώστε να εντοπιστούν εκ των προτέρων όλοι οι παράγοντες που είναι κρίσιμοι για τη σωστή λειτουργία του εξοπλισμού ασφαλείας. Πριν από την εγκατάσταση του συστήματος, ο ειδικός μελετά τα αιτήματα του πελάτη, πώς και από ποιον χρησιμοποιείται η εγκατάσταση, εξετάζει προσωπικά την τοποθεσία και πραγματοποιεί δοκιμές σήματος.

Στα παραδείγματα που ακολουθούν είναι προφανές πόσο σημαντική είναι όλη αυτή η προπαρασκευαστική εργασία:

Κατοικίδιο στο σπίτι

Τα σύγχρονα επαγγελματικά συστήματα ασφαλείας διαθέτουν λογισμικό που αποτρέπει τους ψευδείς συναγερμούς. Αλλά για να λειτουργήσουν σωστά αυτά τα συστήματα, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η ύπαρξη του κατοικίδιου ζώου και οι συνήθειές του, όταν επιλέγεται η θέση των ανιχνευτών.

Παρεμβολές στο σήμα

Σε ένα σπίτι με πολλά δωμάτια ή σε μια διώροφη μεζονέτα, οι τοίχοι και τα πατώματα μπορεί να προκαλέσουν παρεμβολές στο ασύρματο σήμα ή να μειώσουν σημαντικά την ποιότητά του. Ο τεχνικός πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της θέσης του κεντρικού κόμβου και να ενισχύσει, αν χρειάζεται, την κάλυψη με ενισχυτές σήματος.

Για απομονωμένα δωμάτια και άλλους χώρους, ενδέχεται να χρειαστεί να τοποθετηθούν ενσύρματοι αισθητήρες με την ανάλογη καλωδίωση συναγερμού σπιτιού.

Περιμετρική προστασία σπιτιού

Αν χρειάζεται κάλυψη του εξωτερικού χώρου, απαιτείται ενδελεχής έρευνα της εγκατάστασης και αναζήτηση πιθανών πηγών παρεμβολής: χαμηλά δέντρα και θάμνοι, ανακλαστικές επιφάνειες, έξοδοι εξαερισμού. Ο τεχνικός πρέπει να επιλέξει τους κατάλληλους ανιχνευτές για την περιμετρική προστασία σπιτιού και να τους κατευθύνει ώστε να έχει άμεση ανίχνευση ενός εισβολέα στην προστατευμένη περιοχή χωρίς ψευδείς συναγερμούς. Παράλληλα πρέπει να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο δολιοφθοράς του συστήματος.

Εγκατάσταση βιντεοπαρακολούθησης

Η ενσωμάτωση της μετάδοσης εικόνας βίντεο στο λογισμικό του συστήματος συναγερμού απαιτεί εξειδικευμένες ρυθμίσεις. Σε περίπτωση παραβίασης, οι χρήστες και ο σταθμός παρακολούθησης πρέπει να μπορούν να δουν αμέσως την εικόνα της κάμερας και να αντιδράσουν ανάλογα με τη φύση της απειλής.

Πρόσβαση για επισκέπτες

Κάποιες φορές απαιτείται η πρόσβαση στον χώρο από τρίτα άτομα, για παράδειγμα ένα συνεργείο καθαρισμού όταν οι μόνιμοι κάτοικοι απουσιάζουν. Μια λύση μπορεί να είναι η εγκατάσταση και ο προγραμματισμός ενός πληκτρολογίου για τον έλεγχο του συστήματος και την οριοθέτηση της εγκατάστασης. Έτσι οι καθαριστές μπορούν να αφοπλίσουν το σύστημα και να εισέλθουν μόνο σε ορισμένα δωμάτια ή χώρους.

Εφεδρική τροφοδοσία και σύνδεση

Για την περίπτωση διακοπής ρεύματος, το σύστημα συναγερμού μπορεί να τροφοδοτείται από μια φορητή μπαταρία. Επίσης, αν υπάρχουν ενεργοποιημένες ειδοποιήσεις μέσω δικτύου 4G, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δυο καναλιών επικοινωνίας, μέσω δύο καρτών SIM διαφορετικών παρόχων κινητής τηλεφωνίας.

Εκπαίδευση του πελάτη και συντήρηση

Εκπαίδευση πελάτη στη χρήση συστήματος ασφαλείας

Για να ολοκληρώσει την παράδοση του συστήματος οικιακού συναγερμού ο τεχνικός έχει την υποχρέωση να εξηγήσει στον πελάτη τον τρόπο λειτουργίας του. Γνωρίζοντας εις βάθος τον εξοπλισμό που έχει εγκατασταθεί και τον τρόπο που συνεργάζονται οι διάφορες συσκευές μεταξύ τους, θα απαντήσει σε όποια ερωτήματα τεθούν.

Παράλληλα, θα προτείνει κάποια πακέτα συντήρησης για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα θα ελέγχεται τακτικά, ώστε να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση και δε θα υπάρξουν βλάβες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ψευδείς συναγερμούς ή δυσλειτουργίες.

Μπορείτε και εσείς να γίνετε μέλος του δικτύου συνεργατών της GQ Tech, ενός επίσημου αντιπροσώπου για την προμήθεια ποιοτικών συστημάτων ασφαλείας, που θα σας αντιμετωπίσει με απόλυτα επαγγελματικό τρόπο. 

Για τα πιο πρόσφατα νέα από τον τομέα των συστημάτων ασφαλείας, ακολουθήστε την GQ Tech σε FacebookYouTube και Instagram.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

All comments