Τι είναι το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης; Σύντομος οδηγός για το CCTV

Τι είναι το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης; Σύντομος οδηγός για το CCTV

Τι είναι το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης; Μάθετε για το CCTV, ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα ασφαλείας του 21ου αιώνα.

Οι CCTV κάμερες χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την παρακολούθηση, την ανίχνευση και την πρόληψη των εγκλημάτων, όπως η διάρρηξη ή η κλοπή. Λόγω της αποτελεσματικότητάς τους και την ολοένα αυξανόμενης δημοτικότητάς τους, στην αγορά πλέον υπάρχουν πολλά είδη Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης και σε ένα μεγάλο εύρος τιμών. Εύκολες στην εγκατάσταση και στη συντήρηση, αυτές οι κάμερες μπορούν να καλύψουν πολλές ανάγκες, είτε σε οικιακούς είτε σε επαγγελματικούς χώρους.

Η GQ TECH, που εξειδικεύεται σε ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας, σας παρουσιάζει αυτόν τον σύντομο οδηγό που έχει σκοπό να ενημερώσει κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να εξοπλίσει την οικία του ή την επιχείρησή του με ένα αποδοτικό CCTV. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε:

 • Τι είναι το Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης
 • Πώς δουλεύει
 • Ποια τα είδη του

Τι είναι το Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης

Το Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης, γνωστό και ως CCTV (Closed Circuit Television), είναι ένα σύστημα καταγραφής (βίντεο) που αποτελείται από βιντεοκάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία ενός χώρου, έτσι ώστε να καταγράφουν πλάνα και να τα μεταδίδουν απευθείας σε οθόνες για προβολή σε πραγματικό χρόνο, αλλά και για μεταγενέστερη αναπαραγωγή.

Ο όρος "κλειστό κύκλωμα" σημαίνει ότι η μετάδοση γίνεται σε μικρό αριθμό μόνιτορ (οθόνες), για ιδιωτική χρήση και όχι δημόσια ή σε μεγάλο αριθμό οθονών.

Το CCTV ουσιαστικά αναφέρεται σε όλο τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την καταγραφή βίντεο και χρησιμοποιείται για να εντοπίσει και να αποτρέψει εγκληματικές δραστηριότητες, ή για εσωτερική ή εξωτερική παρακολούθηση.

Πώς δουλεύει το Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης;

Αφού έγινε κατανοητό το τι είναι το Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης, εξίσου σημαντική είναι και η κατανόηση της λειτουργίας του. Τα βασικά στοιχεία ενός CCTV συστήματος είναι τουλάχιστον μία κάμερα με ειδικό φακό, μία συσκευή εγγραφής κι ένα μόνιτορ.

Πιο συγκεκριμένα ένα παραδοσιακό κι ολοκληρωμένο σύστημα Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης περιλαμβάνει: 

 • Μία ή περισσότερες κάμερες (αναλογικές ή ψηφιακές), εξοπλισμένες με φακούς με αισθητήρες κίνησης.

 • Μία συσκευή εγγραφής: Τυπική συσκευή εγγραφής βίντεο για αναλογικά συστήματα, συσκευή άμεσης εγγραφής (DVR - Direct Video Recorder) ή συσκευή εγγραφής μέσω δικτύου (NVR - Network Video Recorder) για τα ψηφιακά συστήματα.

 • Καλώδια: RJ45 για ψηφιακά ή RJ59.

 • Ένα ή περισσότερα μόνιτορ (οθόνες) όπου γίνεται η μετάδοση της εικόνας.

 • Μονάδες αποθήκευσης: σκληρός δίσκος ή κάρτες αποθήκευσης.

 Οι κάμερες αυτές λαμβάνουν μια σταθερή ακολουθία εικόνων οι οποίες μεταφέρονται μέσω καλωδίων ή ασύρματα στη συσκευή εγγραφής και μετά εμφανίζονται σε μια οθόνη. Ανάλογα με το είδος των καμερών, υπάρχει δυνατότητα μεγέθυνσης ή σμίκρυνσης (zoom in και zoom out), ή περιστροφής της. Τα βήματα είναι τα εξής:

 1. Η κάμερα καταγράφει εικόνες μέσω φακών με αισθητήρες.
 2. Οι εικόνες αυτές, που μπορεί να συνοδεύονται κι από ήχο, μεταφέρονται ενσύρματα ή ασύρματα στη συσκευή εγγραφής.
 3. Η συσκευή μεταφέρει την εικόνα σε οθόνη (μόνιτορ, οθόνη κινητού)
 4. Οι οθόνες αυτές παρακολουθούνται ενεργά από κάποιον άνθρωπο ή παθητικά από ένα λογισμικό.

 

Ποια είναι τα είδη για τις CCTV κάμερες;

Αφού ξεκαθαρίστηκε τι είναι το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και πώς δουλεύει, σειρά έχει η εύρεση του κατάλληλου εξοπλισμού. Στην αγορά πλέον υπάρχουν διαθέσιμα πολλά είδη CCTV καμερών. Τα πιο δημοφιλή είναι:

Dome

Κάμερα Dome - CCTV

Οι κάμερες Dome έχουν πάρει το όνομά τους από το τοξοειδές σχήμα τους και είναι από τις πιο οικονομικές. Προορίζονται για τοποθέτηση σε εσωτερικούς χώρους και χρησιμοποιούνται ευρέως από επιχειρήσεις λιανεμπορίου. Έχουν σχετικά εύκολη εγκατάσταση και συνήθως έρχονται με φακούς ρυθμιζόμενης εστίασης έτσι ώστε οι εγκαταστάτες να μπορούν να ορίσουν το οπτικό τους πεδίο.

Μάθετε πώς να βρείτε τους κατάλληλους εγκαταστάτες

Στην GQ TECH θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από Dome κάμερες, σε ανταγωνιστικές τιμές και μεγάλο εύρος κάλυψης.

Bullet

Κάμερα Bullet - CCTV

Σχεδιασμένες για οπτική καταγραφή μιας συγκεκριμένης περιοχής και σταθερές σε μία τοποθεσία, ο Bullet τύπος κάμερας έχει πολύ καλή εφαρμογή στα οικιακά συστήματα ασφαλείας (δείτε πώς να προστατέψετε σωστά το σπίτι σας με συστήματα ασφαλείας σπιτιού).

Έχουν λεπτό και κυλινδρικό σχεδιασμό, είναι μικρές σε μέγεθος και έρχονται σε χαμηλές τιμές. Χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους όπου πρέπει να παρακολουθείται μια μακριά περιοχή, αλλά και σε εσωτερικούς που χρειάζονται μεγάλη κάλυψη, όπως οι χώροι στάθμευσης.

Στην GQ TECH προσφέρουμε κάμερες τύπου Bullet με varifocal, motorized ή σταθερούς φακούς υψηλής ανάλυσης για εγγυημένη ασφάλεια.

PTZ

Κάμερα PTZ - CCTV

Τα αρχικά προέρχονται από τις λέξεις Pan Tilt Zoom και είναι όροι που αναφέρονται στις κινήσεις τις κάμερας: Πανοραμικό, Κλίση και Ζουμ. Οι κάμερες αυτές δίνουν στον διαχειριστή τους τη δυνατότητα να ελέγξει την κίνησή τους ή να την προγραμματίσει, για να έχει μεγαλύτερο έλεγχο στην παρακολούθηση ενός χώρου.

Χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις όπου πρέπει να παρακολουθείται μια ευρεία περιοχή (στάδια, μεγάλα καταστήματα, αποθήκες), γι' αυτό και είναι τόσο δημοφιλής επιλογή στους επαγγελματικούς χώρους.

Βρείτε ποιοτικά μοντέλα PTZ καμερών, ευέλικτα και ελαφριά, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες κάθε μεγάλου χώρου.

Δικτυακές κάμερες (IP)

Κάμερα IP - CCTV

Στις μέρες είναι το πιο δημοφιλές είδος και συγκριτικά με τα προαναφερθέντα είδη που αφορούν στις δυνατότητες και τον σχεδιασμό, το είδος αυτό σχετίζεται με τον τρόπο μετάδοσης. Η IP CCTV κάμερα μεταδίδει τα δεδομένα της μέσω ενός δικτύου στη συσκευή εγγραφής, είτε ενσύρματα μέσω καλωδίων, είτε ασύρματα. Στις περιπτώσεις των IP καμερών, οι συσκευές εγγραφής (DVR) δεν είναι απαραίτητες, διότι από μόνες τους μπορούν να συμπιέσουν, να μετατρέψουν και να μεταδώσουν το βίντεο μέσω σύνδεσης διαδικτύου. Έτσι, η εικόνα και ο ήχος μεταδίδονται είτε σε ένα NVR, είτε κατευθείαν σε έναν υπολογιστή.

Στα πιο σημαντικά οφέλη τους είναι η απομακρυσμένη παρακολούθηση, καθώς δεν απαιτούν καλωδίωση, προσφέρουν ευκινησία και δυνατότητα αυτοματοποίησης διαδικασιών παρακολούθησης. Ανακαλύψτε τα μοναδικά IP συστήματα και κάμερες, υψηλής ποιότητας, έγχρωμες, με αντιβανδαλιστικές κατασκευές ή με τελευταίας τεχνολογίας PTZ δυνατότητες.

Στην GQ TECH, δεν θα βρείτε μόνο απαντήσεις σε ερωτήματα όπως "τι είναι το Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης" ή πώς λειτουργεί, αλλά και ανώτερης ποιότητας προϊόντα, από κορυφαίους κατασκευαστές παγκοσμίου φήμης, όπως DMP, Optex, Carrier και Texas Tech.

Αν θέλετε να βρείτε το ιδανικό CCTV σύστημα για τον χώρο σας ή τον πιο κατάλληλο εγκαταστάτη για την τοποθέτηση και συντήρησή τους, επικοινωνήστε μαζί μας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

All comments