Σύστημα συναγερμού: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη συντήρησή του

Σύστημα συναγερμού: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη συντήρησή του

Έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα, έχοντας εξοπλίσει τον χώρο σας, την οικία, το γραφείο ή τον επαγγελματικό σας χώρο, με σύστημα συναγερμού. Για να διατηρήσετε όμως το σύστημά σας σε καλή κατάσταση και να είστε σίγουροι ότι λειτουργεί σωστά και ότι δεν υπάρχουν βλάβες που θα οδηγήσουν σε ψευδείς συναγερμούς ή δυσλειτουργίες, πρέπει να το συντηρείτε.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη συντήρηση στο σύστημα συναγερμού σας, όπως:

  • Γιατί χρειάζεται η συντήρηση
  • Πώς να την κάνετε - 8 συμβουλές
  • Κάθε πότε πρέπει να κάνετε συντήρηση

Γιατί χρειάζεται συντήρηση ένα σύστημα συναγερμού;

Σε οποιαδήποτε εγκατάσταση που αφορά την ασφάλεια, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την αξία της συντήρησης. Για να γίνει πιο κατανοητή η σημασία της συνεχής φροντίδας των εξοπλισμών προστασίας, σας παραθέτουμε 4 λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη η συντήρηση σε ένα σύστημα συναγερμού:

 

  1. Εντοπισμός σφαλμάτων: Μέσα από τακτικές δοκιμές και συντήρηση εντοπίζονται νωρίς τα πιθανά σφάλματα στη λειτουργία του συστήματος ασφαλείας. Αν όμως δεν γίνει συντήρηση και δεν εντοπιστούν ή λυθούν τυχόν δυσλειτουργίες, σημαίνει πως σε περίπτωση κινδύνου δεν θα μπορούν να σας προστατέψουν επαρκώς.

  2. Διάρκεια ζωής: Ένα σύστημα ασφαλείας που συνεχώς υπολειτουργεί είναι πολύ πιο πιθανό να αχρηστευθεί αν δεν επισκευαστεί. Κάθε βλάβη ζημιώνει όλο και περισσότερο τη λειτουργικότητα και μπορεί να καταλήξει να είναι μη αναστρέψιμη. Με τη συντήρηση αυτό μπορεί να αποφευχθεί.

  3. Μείωση ψευδών συναγερμών: Πολλές φορές, οι ψευδείς συναγερμοί είναι αποτέλεσμα ελαττωματικού εξοπλισμού ή λανθασμένης εγκατάστασης. Με την κατάλληλη συντήρηση, ένα σύστημα συναγερμού έχει πολύ μικρότερες πιθανότητες να δώσει ψευδείς συναγερμούς που θα σας αναστατώσουν χωρίς ουσιαστική αιτία.

  4. Προστασία συστήματος: Μέσα από τη συντήρηση, ενημερώνονται τα λογισμικά σε κάθε ψηφιακή συσκευή και αυτές οι ενημερώσεις (updates) βελτιώνουν και την αντοχή του συστήματος σε χακαρίσματα. Μία μη ενημερωμένη συσκευή είναι πολύ πιο ευάλωτη σε δυσλειτουργίες και δικτυοπαραβιάσεις.

Τι πρέπει να κάνετε για να συντηρήσετε το σύστημα συναγερμού σας - 8 συμβουλές

Ένα σύστημα ασφαλείας μπορεί να προστατεύσει έναν χώρο από πολλούς κινδύνους (βρείτε εδώ τα 6 καλύτερα μοντέλα της αγοράς για συναγερμό σπιτιού). Για να μπορεί όμως πάντα να λειτουργεί σωστά, πρέπει να γίνεται τακτικά και η κατάλληλη συντήρηση.

Γνωρίζοντας πώς να συντηρείτε τον συναγερμό σας, διασφαλίζετε ότι είναι πάντα έτοιμο να προφυλάξει εσάς, τους ανθρώπους σας, τους υπαλλήλους, τους εργαζόμενους και τα αντικείμενα αξίας από πιθανούς κινδύνους. Γι' αυτό στην GQ TECH, που η ασφάλεια είναι η ειδικότητά μας, συλλέξαμε 8 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή συντήρηση.

Ελέγξτε τις μπαταρίες ή την τροφοδοσία

Ελέγχετε συχνά την ισχύ του συστήματος. Πολλά συστήματα λειτουργούν με μπαταρίες, ειδικά αν πρόκειται για εξοπλισμό που λειτουργεί ασύρματα. Πρέπει λοιπόν να ελέγχετε μήπως χρειάζεται να τις αλλάξετε ή να τις φορτίσετε. Εκτός από τις μπαταρίες, δείτε αν τροφοδοτείται σωστά στο σύστημα, ελέγχοντας τα τροφοδοτικά καλώδια ή αν το UPS είναι λειτουργικό και φορτισμένο, για να μπορεί σε περίπτωση διακοπής ρεύματος να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και να μην μείνει ανενεργό το σύστημα συναγερμού.

Ελέγχετε για ενημερώσεις συστήματος

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε για ενημερώσεις (updates) για το σύστημα συναγερμού σας. Αυτές οι ενημερώσεις διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία κι ενισχύουν την κυβερνασφάλεια. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον εγκαταστάτη των συστημάτων για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει χάσει κάποια ενημέρωση λογισμικού. Στην GQ TECH είμαστε πάντα έτοιμοι να σας εξυπηρετήσουμε και να λύσουμε κάθε θέμα που μπορεί να προκύψει με τα συστήματα ασφαλείας σας.

Δείτε Εγκατάσταση συναγερμού: 5 πράγματα που πρέπει πάντα να προσέχετε.

Κάνετε ελέγχους της περιμέτρου

Αν έχετε σύστημα που παρακολουθεί τον εξωτερικό χώρο, κάνετε μία φορά την εβδομάδα έναν έλεγχο της περιμέτρου για να βρείτε τυχόν εμπόδια ή βανδαλισμούς σε κάμερες και επιθεωρήστε τις κλειδαριές σε πόρτες και παράθυρα. Δείτε επίσης αν υπάρχει φθορά ή υγρασία στα κουφώματα.

Τεστάρετε τον πίνακα ελέγχου

Ο πίνακας ελέγχου είναι ένα από τα πιο βασικά εξαρτήματα σε ένα σύστημα συναγερμού. Όπως έχει αναφερθεί και παλαιότερα στο άρθρο “Συστήματα ασφαλείας σπιτιού: Πώς να προστατέψετε σωστά την οικία σας”, μέσα από τον πίνακα ελέγχου, ενεργοποιείται κι απενεργοποιείται όλο το σύστημα, καθώς συνδέεται κι ελέγχει κάθε εξάρτημα, ενώ σημαίνει τον συναγερμό όταν είναι απαραίτητο. Οι περισσότεροι πίνακες έχουν λειτουργία "δοκιμής" για να εκτελέσουν έναν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και να εξασφαλίσουν ότι κάθε εξάρτημα λειτουργεί κανονικά.

Φροντίστε τους αισθητήρες

Διατηρώντας τους αισθητήρες καθαρούς, εξασφαλίζετε ότι το σύστημα θα λειτουργεί σωστά και δεν θα σημάνει ψευδείς συναγερμούς. Οι αισθητήρες κίνησης σε έναν χώρο για παράδειγμα ανιχνεύουν την κίνηση μέσα από τις αλλαγές στη θερμοκρασία. Η σκόνη, η βρωμιά ή και τα έντομα, μπορούν να τους ενεργοποιήσουν λανθασμένα ή να τους αποτρέψουν από το να ανιχνεύσουν σωστά, γι' αυτό φροντίστε να είναι καθαροί. Μπορείτε επίσης να ελέγχετε τους αισθητήρες σε πόρτες και παράθυρα σε περίπτωση που χρειάζονται καλύτερη στερέωση.

Επιθεωρήστε τις κάμερες

Αν το σύστημα συναγερμού περιλαμβάνει κάμερες ασφαλείας, καλό θα ήταν να ελέγχετε καθημερινά την τροφοδοσία τους, τη θέση και την κατάστασή τους. Δείτε αν η καταγραφή γίνεται σωστά και ότι η εικόνα που λαμβάνετε είναι καθαρή. Όσον αφορά τους φακούς των καμερών, δείτε αν έχουν σωστή εστίαση και καθαρίστε τους από σκόνη με ειδικό πανί για φακούς. Τεστάρετε τη ζουμ λειτουργία τους και καθαρίστε από τυχόν φύλλα ή οποιαδήποτε εμπόδια μπλοκάρουν τη λήψη. Δείτε επίσης αν είναι σωστά συνδεδεμένες και στερεωμένες στον τοίχο και βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν κινηθεί.

Μην ξεχνάτε τα καλώδια

Πάντα να ελέγχετε τα καλώδια που συνδέουν κάθε εξοπλισμό με το ρεύμα ή με τον πίνακα ελέγχου. Αν είναι εκτεθειμένα, φροντίστε να καλυφθούν για να παραμείνουν προστατευμένα. Ψάξτε για τυχόν φθορές στο πάχος και τη σύνδεση.

Ζητήστε επιθεωρήσεις από τον εγκαταστάτη σας

Οι δικοί σας έλεγχοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τη συντήρηση του συστήματος συναγερμού σας, αλλά εξίσου απαραίτητες είναι και οι επιθεωρήσεις από επαγγελματίες εγκαταστάτες και τεχνικούς. 

Ένας επαγγελματίας εγκαταστάτης μπορεί να εκτελέσει έναν πιο εμπεριστατωμένο έλεγχο σε κάθε εξάρτημα από το σύστημα συναγερμού: καλωδίωση, αισθητήρες, τροφοδοτικά, πίνακες ελέγχου, κάμερα κ.α. Μπορεί επίσης να επισκευάσει ό,τι χρειάζεται ή να ενημερώσει κάποιο λογισμικό. Έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία να ελέγξει τις εσωτερικές κι εξωτερικές επικοινωνίες: πώς το σύστημα επικοινωνεί με τον χώρο, αλλά και κατά πόσο αποτελεσματικό είναι στην επικοινωνία του με το κέντρο λήψης σημάτων.

Δείτε πώς να βρείτε τον κατάλληλο εγκαταστάτη για τον χώρο σας.

Κάθε πότε πρέπει να κάνετε συντήρηση στο σύστημα συναγερμού;

Οι επιθεωρήσεις συντήρησης από επαγγελματία εγκαταστάτη, προτείνεται να γίνονται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, αν δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα ενδιάμεσα. Σχετικά με τη συντήρηση που μπορείτε να διεξάγετε εσείς, μία καλή συμβουλή είναι να ασχολείστε όσο πιο διεξοδικά μπορείτε μία φορά τον μήνα. Ωστόσο, αν το σύστημα ασφαλείας σας περιλαμβάνει και Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης (CCTV), τότε θα σας συνιστούσαμε να ελέγχετε την καταγραφή, την εικόνα και τις κάμερες, σε καθημερινή βάση. Καλό θα είναι επίσης να κάνετε έναν ενδελεχή έλεγχο μετά από κάποιο συμβάν που ενεργοποίησε το σύστημα (π.χ. διάρρηξη) ή μετά από κακοκαιρία ή βανδαλισμούς.

Στην GQ TECH είμαστε σε θέση να καλύψουμε κάθε ανάγκη που αφορά στην ασφάλεια. Διαθέτουμε την επίσημη αντιπροσωπεία από κατασκευαστές παγκοσμίου φήμης, αναλαμβάνοντας την εισαγωγή, διανομή και υποστήριξη συστημάτων ασφαλείας, κλειστού κυκλώματος, πυρανίχνευσης, ελέγχου πρόσβασης και αυτοματισμών.

Συνεργαζόμαστε με έμπειρους και καταρτισμένους επαγγελματίες εγκαταστάτες που μοιράζονται το πάθος μας για ένα άριστο σύστημα συναγερμού, παρέχοντάς τους δωρεάν εκπαίδευση, υποστήριξη και παράδοση υλικού.

Μάθετε για τις κατασκευαστικές εταιρείες που εισάγουμε και δείτε τα υψηλής ποιότητας προϊόντα μας. Αν θέλετε να βρείτε τον ιδανικό επαγγελματία για την εγκατάσταση ή τη συντήρηση του εξοπλισμού σας, επικοινωνήστε μαζί μας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

All comments