Κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης: Τι να κάνετε και τι να μην κάνετε

Κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης: Τι να κάνετε και τι να μην κάνετε

Το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, γνωστό και ως CCTV, είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα ασφαλείας. Χρησιμοποιείται σε κάθε είδος χώρου, από σπίτι ή επιχείρηση, μέχρι σχολεία και δημόσιους χώρους.

Όπως έχουμε αναφέρει και στον σύντομο οδηγό για το CCTV, πρόκειται για ένα σύστημα καταγραφής, αποτελούμενο από βιντεοκάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα σημεία ενός χώρου (π.χ. στην είσοδο ή στο γκαράζ). Σκοπός τους είναι να καταγράφουν ό,τι βλέπουν και να μεταδίδουν σε οθόνες, σε πραγματικό χρόνο.

Δείτε πώς δουλεύει το Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης

Είδη και οφέλη

Η αυξανόμενη δημοτικότητά τους, όχι μόνο σε επαγγελματικούς χώρους, αλλά και σε κατοικίες, έχει ανοίξει τον δρόμο ώστε στην αγορά να υπάρχουν πλέον πολλά είδη καμερών που χρησιμοποιούνται στο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Κάποια από τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας τους, είναι η ευκολία στην εγκατάσταση και τη χρήση, καλύπτοντας παράλληλα πολλές ανάγκες.

Μάθετε για τα είδη στις CCTV κάμερες

Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τα πολλαπλά οφέλη ενός τέτοιου συστήματος ασφαλείας. Το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης προσφέρει μια ασύγκριτη αίσθηση ασφαλείας, γνωρίζοντας πως ο χώρος σας είναι ασφαλής ανά πάσα στιγμή. Είναι επίσης ένας πολύ αποδοτικός τρόπος να παρακολουθείτε το σπίτι σας ή την επιχείρησή σας, για πιθανούς κινδύνους, όπως η κλοπή και οι βανδαλισμοί.

Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζει κανείς ακριβώς τι πρέπει να κάνει σχετικά με την εγκατάσταση τέτοιου συστήματος ασφαλείας. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε τα πιο σημαντικά "Do's" και "Don'ts", για να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, αλλά και τι να μην κάνετε. 

Κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης: 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε

 

  • 1. Τοποθέτηση στο σωστό μέρος για αποτροπή

Καλό θα ήταν να τοποθετήσετε την κάμερα (ή τις κάμερές σας) σε σημείο που δεν είναι προσβάσιμα χωρίς σκάλα ή οποιονδήποτε άλλο εξοπλισμό. Τις περισσότερες φορές οι κάμερες είναι τοποθετημένες στις ψηλές γωνίες στους τοίχους ή στις στέγες, για να μειώνονται οι πιθανότητες κάποιος να τις σπάσει ή να τις παραβιάσει. Πρέπει όμως να είναι σίγουρα και ορατές από όποιον διέρχεται από εκείνο το σημείο. Η όψη συστημάτων ασφαλείας σε πιθανούς διαρρήκτες, είναι πάντα ένας πολύ σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας.

  • 2. Αναλογιστείτε το φως

Πέρα από το ύψος, πρέπει να έχετε κατά νου και το πώς φωτίζεται ο χώρος που θα παρακολουθείται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν φωτισμοί που ανάβουν με αισθητήρες κίνησης. Όμως, αν δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός, τότε ίσως να πρέπει να σκεφτείτε μια κάμερα με λειτουργία night vision για να μπορεί να καταγράφει ακόμα και χωρίς φως. Μία εξαιρετική επιλογή για κάμερα ασφαλείας σε αυτήν την περίπτωση είναι η RS-3251 της Carrier, TruVision έγχρωμη δικτυακή και ασύρματη day/night κάμερα με IR στα 20m και ανάλυση 2,1MP. 

RS-3251 - 2.1MP WI-FI DAYNIGHT CAMERA - Carrier

  • 3. Προστατέψτε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης από τον καιρό

Αν χρειάζεστε κάμερες που θα τοποθετηθούν σε εξωτερικούς χώρους, τότε σίγουρα θα πρέπει να επιλέξετε εξοπλισμό ανθεκτικό στις εξωτερικές συνθήκες, όπως στον αέρα, την υγρασία ή τη βροχή. Οι κάμερες ασφαλείας έχουν έναν βαθμό προστασίας από εισροές, γι' αυτό ρωτήστε τον προμηθευτή ή τον εγκαταστάτη σας σχετικά με την αντοχή τους σε εξωτερικές συνθήκες. Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης και το κατά πόσο θα είναι γερή η βάση στήριξής τους, έτσι ώστε να μην μετακινούνται εύκολα σε περιπτώσεις ανέμου.

 

  • 4. Μην ξεχνάτε τις διορθώσεις

Όπου κι αν τοποθετηθούν, οι κάμερες θα πρέπει να μένουν πάντα σταθερές. Όχι μόνο για να μπορούν να στοχεύουν πάντα στο κατάλληλο σημείο, αλλά και για να γίνεται σωστά η μετάδοση. Πολλές φορές μπορεί να μετακινηθούν, είτε λόγω δονήσεων είτε λόγω εξωτερικών συνθηκών όπως ο αέρας. Μπορεί επίσης να απορρυθμιστεί το focus τους ή ο φακός τους να έχει καλυφθεί από φύλλα. Φροντίστε να τις "ισιώνετε", να τις καθαρίζετε ή να τις διορθώνετε, ακόμα κι αν η αλλαγή είναι πολύ μικρή, και να ελέγχετε τακτικά την ποιότητα εικόνας που μεταδίδεται.

 

  • 5. Σωστό σημείο

Location, location, location! Το μέρος που θα τοποθετηθούν οι κάμερες ασφαλείας είναι υψίστης σημασίας. Πολύ συχνά προτείνεται να εγκαθίστανται σε σημεία με μεγάλη κίνηση και με τη λειτουργία focus να εστιάζει σε φυσικά στοιχεία, όπως θάμνοι, που αποτελούν και μια πολύ καλή κρυψώνα για πιθανούς διαρρήκτες. Διάδρομοι και είσοδοι είναι επίσης πολύ καλές θέσεις.

Στην τοποθέτηση, καλό θα ήταν να βρείτε τον κατάλληλο εγκαταστάτη που θα κάνει σωστή εκτίμηση του χώρου και θα είναι σε θέση να σας προτείνει τις βέλτιστες και πιο στρατηγικές τοποθετήσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις και ανάγκες του χώρου σας.

Δείτε πώς να βρείτε τον κατάλληλο εγκαταστάτη ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας παραπέμψουμε στον καλύτερο! 

βρες εγκαταστάτη cta

Κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης: 5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε

 

  • 1. Μην αφήσετε εκτεθειμένα καλώδια

Ό,τι εγκατάσταση και να χρειάζεστε, ποτέ μην αφήνετε εκτεθειμένα καλώδια. Αυτή η συμβουλή έρχεται για δύο λόγους. Πρώτον, οποιοδήποτε ακάλυπτο καλώδιο γίνεται επιρρεπές στη φθορά και τη διάβρωση.

Ο πιο σημαντικός λόγος όμως είναι πως κάθε εκτεθειμένο καλώδιο, είναι αυτόματα εκτεθειμένο και στα χέρια των διαρρηκτών. Δεν τους είναι τόσο δύσκολο να τα κόψουν ή να τα αχρηστεύσουν κι έτσι να παραβιάσουν το σύστημα ασφαλείας σας. Όσο πιο προστατευμένα τα καλώδια, τόσο πιο προστατευμένο και όλο το CCTV.

 

  • 2. Μην αφήσετε ακάλυπτες εισόδους και εξόδους

Σίγουρα ένα καίριο σημείο για τοποθέτηση κάμερας, είναι η είσοδος. Ειδικά όμως σε επαγγελματικούς χώρους, μπορεί να υπάρχουν μικρότερες πύλες εξόδου. Αυτό σημαίνει, ότι όσον αφορά την προστασία από διάρρηξη, δεν έχει νόημα να καλυφθεί μόνο η είσοδος και όχι η έξοδος.

Μάθετε περισσότερα για το πώς να προστατέψετε σωστά τον επαγγελματικό σας χώρο με συστήματα ασφαλείας.

 

  • 3. Αλλά, μην περιοριστείτε μόνο σε εξόδους και εισόδους

Πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι οι διαρρήκτες και οι ληστές, είναι αρκετά ευρηματικοί όταν θέλουν. Αν δουν κάμερα ασφαλείας στην είσοδο ή την έξοδο, θα ψάξουν κάποιο άλλο μέρος για να εισχωρήσουν στον χώρο και γνωρίζουν καλά πώς να το "ξεγελάσουν".

Λάβετε λοιπόν υπόψιν σας και άλλα σημεία όπως πλαϊνές είσοδοι, παράθυρα σε χαμηλό ύψος (ισόγειο ή πρώτο όροφο για παράδειγμα), βεράντες, αποθήκες και υπόγεια. Μία καλή πρόταση είναι και η τοποθέτηση καμερών στην κορυφή της σκάλας υπογείου.

  • 4. Μην σκεφτείτε ότι το ασύρματο είναι τελείως ασύρματο

Μπορεί η ασύρματη τεχνολογία να έχει προχωρήσει πολύ και ειδικά στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Ωστόσο, ακόμα κι αν όλη η παρακολούθηση γίνεται ασύρματα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλώδια για παροχή ρεύματος. Οι κάμερες χρειάζονται τροφοδότηση για να δουλέψουν και πρέπει να συνδεθούν με μια πηγή ενέργειας. Το κομμάτι του "ασύρματου" αφορά στη μετάδοση της εικόνας από την κάμερα σε μια οθόνη, έναν υπολογιστή ή ένα κινητό, μέσα από σήματα και όχι μέσα από καλώδια.

 

  • 5. Μην ασχοληθείτε μόνοι σας και χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία εγκαταστάτη

Το τελευταίο και πιο σημαντικό πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε, είναι να μην ζητήσετε βοήθεια από επαγγελματία εγκαταστάτη συστημάτων ασφαλείας. DIY και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, δεν πάνε μαζί.

Ειδικά αν δεν έχετε εμπειρία ή ηλεκτρολογικές γνώσεις και γνώσεις δικτύων, καλό θα ήταν να στραφείτε σε εξειδικευμένους τεχνικούς. Μην στηριχτείτε μόνο σε οδηγούς σαν αυτόν που διαβάζετε τώρα ή tips που βρίσκετε στο διαδίκτυο. Τέτοιου είδους οδηγοί σας βοηθούν να έχετε μια πολύ καλή εικόνα για να κάνετε σωστή επιλογή, να επιβλέπετε εργασίες και να επιλέξετε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολη εργασία, είναι όμως πιο δύσκολη και πολύπλοκή από όσο φαντάζεστε.

Η GQ TECH, μπορεί να σας προτείνει καταξιωμένους και καταρτισμένους επαγγελματίες συστημάτων ασφαλείας (τεχνικούς συστημάτων ασφαλείας), με πιστοποιημένη τεχνογνωσία, αλλά και τις απαραίτητες άδειες για εγκατάσταση εξοπλισμού παρακολούθησης.

Έχοντας πολλά χρόνια εμπειρίας στον χώρο της ασφάλειας και με συνεργασίες με παγκοσμίου φήμης κατασκευαστές, όπως η Carrier και η CADDX, για να μπορούμε να παρέχουμε μόνο αξιόπιστα συστήματα ασφαλείας, έχουμε αναπτύξει και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών, με έμπειρους τεχνικούς.

Είτε είστε ιδιώτης είτε εκπροσωπείτε κάποια τεχνική εταιρεία μπορούμε να σας προτείνουμε έναν πιστοποιημένο συνεργάτη εγκαταστάτη για τον χώρο σας.

Βρείτε μας στο Facebook, το Instagram ή το LinkedIn για περισσότερες πληροφορίες ή επικοινωνήστε μαζί μας.

βρες εγκαταστάτη cta

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

All comments