IP camera: 10 οφέλη εγκατάστασης καμερών που λειτουργούν μέσω Internet Protocol

IP camera: 10 οφέλη εγκατάστασης καμερών που λειτουργούν μέσω Internet Protocol

Τι σημαίνει IP camera; Η IP camera είναι μια συσκευή παρακολούθησης χώρου που λειτουργεί μέσω Internet Protocol. Σύμφωνα με το TechTarget, Internet Protocol είναι η μέθοδος κατά την οποία πακέτα δεδομένων αποστέλλονται από μια συσκευή σε μια άλλη μέσω χρήσης του διαδικτύου. Οι IP κάμερες μπορούν να συνδέονται στο τοπικό δίκτυο μέσω του καλωδίου Ethernet (Power over Ethernet) ή ασύρματα μέσω WiFi και να αποστέλουν δεδομένα εικόνας και ήχου σε άλλες συσκευές, όπως ένας υπολογιστής ή ένα smartphone.

Πολλοί λένε ήδη ότι οι IP κάμερες είναι το μέλλον στην ασφάλεια και την επιτήρηση χώρου μέσω κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης. Ας δούμε τα δέκα οφέλη εγκατάστασης IP καμερών και γιατί τελικά οι κάμερες αυτού του τύπου προτιμούνται για τοποθέτηση σε ιδιωτικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

10 οφέλη των IP cameras

Οι IP κάμερες απαιτούν λιγότερες καλωδιώσεις

Οι αναλογικές κάμερες χρειαζόταν συνήθως διαφορετικά καλώδια για την κάθε λειτουργία (τροφοδοσία, μετάδοση εικόνας, μετάδοση ήχου). Μια IP camera χρειάζεται μόνο ένα καλώδιο για όλα τα παραπάνω, αφού το IP πρωτόκολλο της επιτρέπει να τροφοδοτείται ενεργειακά μέσω του ίδιου καλωδίου, από όπου γίνεται και η μετάδοση οπτικοακουστικών δεδομένων.

Δυνατότητα λειτουργίας και μέσω WiFi

Πολλές φορές μια κάμερα χρειάζεται να τοποθετηθεί σε σημείο όπου δεν είναι δυνατή η σύνδεση με οποιοδήποτε καλώδιο Ethernet. Αρκετά μοντέλα IP καμερών λειτουργούν και ασύρματα, επιτρέποντάς σας να έχετε επίβλεψη σε σημεία του χώρου όπου δεν μπορεί να υπάρξει καλωδίωση αλλά η κάλυψη WiFi είναι επαρκής.

Ευκολότερη εγκατάσταση σε πολλαπλούς ορόφους

Σε συγκεκριμένα κτήρια όπως για παράδειγμα σε μια μεζονέτα, χρειάζεστε μια κάμερα σε κάθε όροφο. Αυτό δεν ήταν τόσο εύκολο να γίνει με τις αναλογικές κάμερες, αφού για κάθε όροφο θα έπρεπε να φροντίζετε για τη σύνδεση της εκάστοτε κάμερας με τη σχετική καλωδίωση. Οι κάμερες IP είναι σαφέστατα μια επιλογή ευκολότερης εγκατάστασης για μεζονέτες.

IP κάμερα σε συνδυασμό με προεγκατεστημένα συστήματα

Ακόμα κι αν έχετε ήδη ένα εγκατεστημένο σύστημα ασφαλείας, οι κάμερες IP μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργούν μαζί με το υπάρχον σύστημά σας. Μάλιστα, μπορούν να συνδεθούν και με συστήματα συναγερμού, στέλνωντας alerts αν ανιχνευθεί περίεργη κίνηση στο χώρο.

Διαβάστε επίσης: Bullet, Dome ή PTZ; Τα 3 βασικά είδη σε κάμερες ασφαλείας

Κρυπτογράφηση δεδομένων

Οι IP cams έχουν επιλογή κρυπτογράφησης των ψηφιακών δεδομένων. Αυτό προστατεύει τα δεδομένα από τα βίντεο που έχουν καταγραφεί μέσω της κάμεράς σας, ακόμη κι αν κάποιος προσπαθήσει κακόβουλα να επέμβει στα αρχεία του συστήματός σας.

Ανάλυση δεδομένων μέσω ΑΙ

IP κάμερες με δυνατότητες video analytics μπορούν να επεξεργάζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και να αναγνωρίζουν ακόμη και πρόσωπα, σε περιπτώσεις που η ασφάλεια του σπιτιού μέσω αυτοματισμών είναι υψίστης σημασίας. Η λειτουργία αυτή συνδυάζεται με ολοκληρωμένα CCTV συστήματα και βοηθά το προσωπικό security να κάνει γρηγορότερους real-time ελέγχους.

Φακός κάμερας IP

Βρείτε IP κάμερες τελευταίας τεχνολογίας

Εικόνα και ήχος μέσω smartphone

Αν έχετε εγκαταστήσει μια IP camera στο σπίτι μπορείτε να έχετε εικόνα live στο smartphone σας. Αυτό είναι μια καλή περίπτωση για να βλέπετε το κατοικίδιό σας, κάποιον υπέργηρο άνθρωπο που φροντίζετε ή τα παιδιά που μένουν σπίτι με τη νταντά τους. Αν η κάμερα έχει και ηχείο, μπορείτε να τους μιλήσετε κιόλας απευθείας από την κάμερά σας.

IP κάμερες με καταγραφή βίντεο

Υπάρχουν IP κάμερες με υποδοχή για κάρτα micro-SD, οι οποίες μπορούν να αποθηκεύουν τα δεδομένα των βίντεο που λαμβάνονται είτε με τρόπο συνεχή είτε μόνο σε περίπτωση ανίχνευσης κίνησης. Για μια οικιακή εγκατάσταση αυτό είναι αρκετό. Για επαγγελματικά συστήματα και λήψη εικόνας από πολλές κάμερες, το καταγραφικό είναι σίγουρα μια καλύτερη λύση.

Μεγαλύτερη ευκρίνεια & καλύτερη ανάλυση

Οι IP κάμερες θεωρούνται η εξέλιξη στην επιτήρηση χώρων κι αυτό οφείλεται στο ότι παρέχουν καλύτερη εικόνα, υψηλότερης ανάλυσης και μεγαλύτερης ευκρίνειας. Κάμερες IP με δυνατότητα  οπτικού zoom μπορούν να αποδώσουν τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου με πιο αξιόπιστη λεπτομέρεια. Αυτό και μόνο μπορεί να είναι πολύ σημαντικό ανά περίπτωση.

IP κάμερες υψηλής ανάλυσης

Κάμερα IP με μπαταρία επαναφορτιζόμενη

Τέλος, ένα ακόμα πλεονέκτημα των IP καμερών είναι ότι κάποια μοντέλα λειτουργούν με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, προσφέροντας αυτονομία τεσσάρων έως και δέκα μηνών, αναλόγως με τις απαιτήσεις (συνεχής καταγραφή ή καταγραφή μόνο σε περιπτώσεις ανίχνευσης κίνησης). Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιτηρείτε χώρους στους οποίους δεν υπάρχει καθόλου καλωδίωση (ρεύματος ή ίντερνετ), όπως για παράδειγμα μια αποθήκη ή ένα γκαράζ.

 IP κάμερες και αντοχή στη σκόνη & το νερό

Η αντοχή των καμερών σε σκόνη και νερό καθορίζεται μέσω μιας αριθμητικής κλίμακας διαβάθμισης δύο ψηφίων (για τη σκόνη 1-6 και για το νερό 1-8). Για παράδειγμα μια κάμερα IP43 μεταφέρει την πληροφορία ότι η αντοχή της στη σκόνη είναι επιπέδου 4 ενώ η αντοχή της στο νερό είναι επιπέδου 3.

Ο παρακάτω πίνακας αποτυπώνει ακριβώς τι σημαίνουν αυτά τα επίπεδα αντοχής και σας βοηθάει να καταλάβετε ποια κωδικοποίηση καλύπτει τις ανάγκες σας.

Αντοχή κάμερας IP σε σκόνη & νερό - Πίνακας

Σε εξωτερικό χώρο τοποθετούνται αποκλειστικά κάμερες IP εξωτερικού χώρου, ακόμη κι αν το σημείο εγκατάστασης είναι κάτω από σκέπαστρο. Ο λόγος είναι ότι σε εξωτερικούς χώρους συναντούμε πιο δύσκολες συνθήκες υγρασίας, αέρα και σκόνης, στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν κάμερες εσωτερικού χώρου.

Δείτε IP κάμερες για εξωτερικό χώρο

Ποια IP camera να αγοράσω;

Τρεις από τις καλύτερες εταιρείες IP καμερών είναι:

Χρειάζεστε κάποιον ειδικό για την εγκατάσταση της νέας σας IP κάμερας που θα διασφαλίσει την εγγύηση της επίσημης αντιπροσωπείας;

Δείτε το δίκτυο συνεργατών μας και επιλέξτε μόνο πιστοποιημένους επαγγελματίες εγκαταστάτες. Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το YouTube και να εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της εταιρείας μας και τα τεχνολογικά νέα στον τομέα της ασφάλειας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

All comments