Χριστουγεννιάτικη ασφάλεια σπιτιού: 6 tips για να είστε ασφαλείς τις γιορτές

Χριστουγεννιάτικη ασφάλεια σπιτιού: 6 tips για να είστε ασφαλείς τις γιορτές

Έχετε μεριμνήσει για την ασφάλεια του σπιτιού σας. Για την εορταστική περίοδο όμως πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί.

Οι γιορτές είναι μία από τις πιο συναρπαστικές περιόδους του χρόνου. Τα κάλαντα, οι χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και τα δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα, όλα αυτά κάνουν αυτήν την περίοδο τόσο ξεχωριστή. Ωστόσο, παρά τη χαρά που επικρατεί, είναι μια εποχή που κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όσον αφορά την ασφάλεια σπιτιού.

Αυτό το άρθρο θα σας υπενθυμίσει τη σημασία των συστημάτων ασφαλείας και θα σας δώσει σημαντικές συμβουλές για το πώς να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Ασφάλεια σπιτιού: Η σημασία των συστημάτων ασφαλείας

Τα συστήματα ασφαλείας προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, τόσο για την ασφάλεια σπιτιού, όσο και για την ασφάλεια των ανθρώπων. Βοηθούν ώστε να παραμένετε ήσυχοι και ήρεμοι, έτσι ώστε να μπορείτε να επικεντρώνεστε σε άλλα θέματα της καθημερινότητας.

Μάθετε για τα συστήματα ασφαλείας σπιτιού και επαγγελματικών χώρων.

Η εγκατάσταση συναγερμού μπορεί να προσφέρει σε εσάς, την οικογένειά σας και την περιουσία σας, την ασφάλεια που χρειάζεστε κι επιθυμείτε. Μην ξεχνάτε πως το κάθε σύστημα προσφέρει τα δικά του οφέλη. Συνολικά όμως, οι πιο σημαντικοί λόγοι για να τα εκτιμήσετε είναι:

 • Εντοπίζουν κάθε εγκληματική δραστηριότητα.
 • Εμποδίζουν τη διάρρηξη.
 • Προστατεύουν από κλοπές.
 • Προστατεύουν από πυρκαγιές ή αυξημένες ποσότητες επικίνδυνων αερίων.
 • Φοβίζουν τους επίδοξους διαρρήκτες.
 • Εντοπίζουν τους ενόχους σε περίπτωση διάρρηξης ή κλοπής.
 • Προστατεύουν από βανδαλισμούς.
 • Κρατούν ασφαλές κάθε σημαντικό περιουσιακό στοιχείο ή έγγραφο.
 • Μειώνουν τις ανησυχίες και το στρες.
 • Επιτρέπουν την απομακρυσμένη πρόσβαση στο σπίτι σας.
 • Μπορούν να προσφέρουν συνεχή παρακολούθηση.
 • Ειδοποιούν εσάς ή τις αρχές σε περίπτωση κινδύνου.

Ασφάλεια σπιτιού για τα Χριστούγεννα: 6 συμβουλές

Στην GQ TECH, που γνωρίζουμε καλά τη σημασία της ασφάλειας, θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε εσείς, οι άνθρωποί σας, η περιουσία σας και το σπίτι σας, θα παραμείνετε ασφαλείς στη διάρκεια των γιορτών. Δείτε τις 6 πιο σημαντικές συμβουλές που συλλέξαμε:

1. Προσοχή στην κουζίνα

Η κουζίνα "παίρνει φωτιά" την περίοδο των Χριστουγέννων και οι πιθανότητες πυρκαγιάς είναι αρκετά αυξημένες. Γι' αυτό να έχετε κατά νου τις παρακάτω προφυλάξεις:

 • Μην απομακρύνεστε από την κουζίνα όταν τη χρησιμοποιείτε.
 • Αν χρειαστεί να φύγετε, βεβαιωθείτε ότι την έχετε κλείσει.
 • Ορίστε μια ζώνη ασφαλείας, έτσι ώστε τυχόν παιδιά ή κατοικίδια να είναι πάντα περίπου ένα μέτρο μακριά.
 • Μην χρησιμοποιήσετε πυροσβεστήρα για φωτιά που δημιουργήθηκε λόγω λαδιού.
 • Προσέξτε με τις διακοσμήσεις και άλλα εξαρτήματα (π.χ. γάντια, σκεύη, συσκευασίες).

2. Ιδιαίτερη προσοχή στα κεριά

Τα κεριά είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες πυρκαγιών σε οικίες. Θέλουν ιδιαίτερη προσοχή γιατί σύμφωνα με τον NFPA, το 60% των πυρκαγιών που προκλήθηκαν από κερί, συνέβησαν γιατί κάτι εύφλεκτο (π.χ. έπιπλα, σκεπάσματα, κουρτίνες) ήταν απλά πολύ κοντά σε κεριά. Οπότε, μην αφήνετε αναμμένα κεριά σε μέρη που δεν υπάρχει επίβλεψη και μην ξεχνάτε να τα σβήνετε. Κρατήστε τα μακριά από αντικείμενα που μπορούν καούν και χρησιμοποιήστε πυροσβεστήρα σε περίπτωση ατυχήματος.

Βρείτε τα πιο ποιοτικά συστήματα πυρανίχνευσης για πλήρη ασφάλεια σπιτιού στην GQ TECH.

3. Μην κάνετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο επικίνδυνο

Αν έχετε φυσικό έλατο, πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 μέτρο μακριά από οποιαδήποτε συσκευή θέρμανσης ή από το τζάκι. Αν στολίζετε τεχνητό δέντρο, τότε να ελέγχετε πάντα αν το προϊόν είναι "ανθεκτικό στη φωτιά" (σήμανση για fire resistance). Να είστε πάντα σίγουροι για τη σταθερότητά του και ότι δεν γέρνει.

Όσον αφορά τον φωτισμό του, καλό θα ήταν να τον τοποθετείτε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αν χρειαστεί να αντικαταστήσετε καμένα λαμπάκια, βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει αυτά με τη σωστή ισχύ. Ελέγξτε τα καλώδια και επιδιορθώστε ή αντικαταστήστε τα αν έχουν φθαρεί.

4. Καθιερώστε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο

Επειδή τα Χριστούγεννα είναι γεμάτα στολισμούς και φώτα, καλό θα είναι να εδραιώσετε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο. Δηλαδή, να ελέγχετε πάντα ότι έχετε σβήσει όλα τα κεριά. Ότι έχετε κλείσει τις κουρτίνες και τα παντζούρια, κι ας μην φαίνεται το δέντρο με τα φωτάκια του το βράδυ. Ειδάλλως, δίνετε μια πολύ καλή ευκαιρία στους επίδοξους ληστές να δουν μέσα στο σπίτι σας. Σβήνετε τα φώτα του δέντρου πριν κοιμηθείτε και ελέγχετε ότι οι συναγερμοί είναι ασφαλισμένοι.

5. Κάντε μια τυπική συντήρηση

Είτε παραμείνετε σπίτι, είτε φύγετε για διακοπές, καλό θα είναι όταν πλησιάζουν γιορτές, να κάνετε εντατικούς ελέγχους στα συστήματα ασφαλείας σας.

Για να κάνετε συντήρηση στο σύστημα συναγερμού σας και να εξασφαλίσετε την ασφάλεια του σπιτιού σας, μπορείτε να:

 • Βεβαιωθείτε ότι όλες οι συσκευές τροφοδοτούνται σωστά.
 • Ελέγξτε τα καλώδια για φθορά.
 • Αν έχετε Κλειστό Κύκλωμα Παρακολούθησης, δείτε τις κάμερες αν έχουν μετακινηθεί και καθαρίστε την εικόνα.
 • Βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν οι ανιχνευτές κίνησης.
 • Ελέγξτε τις μπαταρίες σε κάθε συσκευή. Ακόμα κι αν δεν είναι ασύρματη, αρκετές συσκευές έχουν εφεδρικές μπαταρίες για να εξασφαλίσουν ότι το σύστημα θα λειτουργεί σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Η πιο σημαντική μας συμβουλή σχετικά με τη συντήρηση συστημάτων ασφαλείας* είναι να καλέσετε έναν επαγγελματία εγκαταστάτη, που έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για διεξοδικούς ελέγχους.

CTA Βρείτε εγκαταστάτη για ασφάλεια σπιτιού

6. Προετοιμαστείτε για την απουσία σας

Αν σκοπεύετε να φύγετε διακοπές για τα Χριστούγεννα, τότε θα συνιστούσαμε να βρείτε κάποιον έμπιστο που να αφήνει το αμάξι του στη θέση του δικού σας. Σιγουρευτείτε ότι έχετε μαζέψει τυχόν αλληλογραφίες, ώστε να μην μείνουν παρατειμένες. Μην ξεχάσετε να ελέγχετε πάντα το γκαράζ και τυχόν αποθήκες κήπου. Σίγουρα μην αφήνετε κλειδιά κάτω από χαλάκια ή μέσα σε γλάστρες.

Στην GQ TECH, ως επίσημη αντιπρόσωπος των παγκοσμίως µεγαλύτερων κατασκευαστών συστηµάτων ασφαλείας, κλειστού κυκλώµατος, πυρανίχνευσης, ελέγχου πρόσβασης και αυτοµατισµών, θα βρείτε μόνο ανώτερης ποιότητας εξοπλισμό για την ασφάλεια του σπιτιού σας. Επίσης, διαθέτουμε ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών, αποτελούμενο από έμπιστους και καταρτισμένους εγκαταστάτες.

Επικοινωνήστε μαζί μας για ποιοτικά συστήματα ασφαλείας ή για να βρείτε τον κατάλληλο εγκαταστάτη.

CTA επικοινωνία

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

All comments