Τι ελέγχει ένας επαγγελματίας εγκαταστάτης κατά τη συντήρηση συναγερμού;

Τι ελέγχει ένας επαγγελματίας εγκαταστάτης κατά τη συντήρηση συναγερμού;

Τα συστήματα ασφαλείας είναι μία από τις πιο σημαντικές επενδύσεις μιας οικίας ή ενός επαγγελματικού χώρου. Ωστόσο, χωρίς την κατάλληλη συντήρηση συναγερμού, ακόμα και ο πιο εξελιγμένος εξοπλισμός θα αρχίσει να δυσλειτουργεί και να μην είναι αποτελεσματικό. 

Ο κύριος σκοπός της τακτικής συντήρησης είναι για να διατηρείται το σύστημα ενημερωμένο και να εξασφαλίζεται η ομαλή του λειτουργία. Γι' αυτό σε αυτό το άρθρο θα μάθετε:

  • Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν
  • Τι ελέγχει ο επαγγελματίας εγκαταστάτης κατά τη συντήρηση
  • Κάθε πότε πρέπει να γίνεται
  • Τι μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος ασφαλείας
  • Γιατί είναι απαραίτητος ο επαγγελματίας για τη συντήρηση συναγερμού

Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν;

Δεν υπάρχει σύστημα ασφαλείας που να μην χρειάζεται συντήρηση. Οποιοσδήποτε εξοπλισμός, μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα αρχίσει να δυσλειτουργεί αν δεν επιθεωρηθεί. Τα πιο συχνά και κοινά προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν είναι:

  • Ψευδείς συναγερμοί
  • Μην ενημερωμένο λογισμικό
  • Κακή τροφοδότηση
  • Λάθη στον προγραμματισμό
  • Προβλήματα με το καλιμπράρισμα (ρυθμίσεις) των αισθητήρων
  • Αδυναμία ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης του συστήματος
  • Προβλήματα με τα ανοίγματα των θυρών
  • Γενική δυσλειτουργία μετά από πτώση ρεύματος
  • Θέματα με τις κάμερες (CCTV), όπως θολή, κακή, out of focus εικόνα, ή  αδυναμία στις συσκευές μετάδοσης
  • Ανεπαρκής καλωδίωση

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις κάμερες ασφαλείας, δείτε τον σύντομο οδηγό μας για το CCTV ή Τι να κάνετε και τι να μην κάνετε με το Κλειστό Κύκλωμα Παρακολούθησης.

Τι ελέγχει ο επαγγελματίας εγκαταστάτης κατά τη συντήρηση συναγερμού;

Αν και υπάρχουν κάποια βήματα που μπορεί να ακολουθήσει ο οποιοσδήποτε, ωστόσο, ο επαγγελματίας τεχνικός θα διασφαλίσει ότι γίνονται οι απαραίτητες επιθεωρήσεις για το κάθε σύστημα ασφαλείας, ανάλογα με τις απαιτήσεις του. Οι πιο βασικοί τομείς που θα επιθεωρήσουν οι επαγγελματίες εγκαταστάτες είναι:

Επιθεώρηση εσωτερικών επικοινωνιών

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των συστημάτων ασφαλείας, είναι η εσωτερική επικοινωνία των εξαρτημάτων. Για παράδειγμα, για να μπορούν να λειτουργούν σωστά οι αισθητήρες κίνησης ή οι ανιχνευτές καπνού, πρέπει να μπορούν να επικοινωνούν με τον κεντρικό πίνακα ελέγχου.

Γι' αυτό, ένας επαγγελματίας πρέπει να ελέγξει κάθε συσκευή ασφαλείας που έχει ένας χώρος: από κάμερες και σένσορες, μέχρι σειρήνες, θυροτηλεοράσεις και μονάδες ελέγχου πρόσβασης ή αυτοματισμούς, όπως θερμοστάτες κι έξυπνες κλειδαριές.

Μάθετε πώς οι αυτοματισμοί ανεβάζουν τον πήχη στην ασφάλεια.

Επιθεώρηση εξωτερικών επικοινωνιών

Η εσωτερική επικοινωνία των συσκευών ασφαλείας είναι σαφώς σημαντική. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η δυνατότητά τους να επικοινωνούν και να στέλνουν τα απαραίτητα σήματα σε περίπτωση κινδύνου ή εισβολής.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να είναι απόλυτα σίγουρο ότι το σύστημα συναγερμού θα μπορεί να ειδοποιήσει όσους πρέπει, με ειδοποίηση στο κινητό, τον υπολογιστή ή το Κέντρο Λήψης Σημάτων. Αυτό σημαίνει ότι αν χρειάζεται βοήθεια, αυτή θα καταφτάσει άμεσα, χωρίς να εξαρτάται από το ποιος ήταν εκεί για να ακούσει τον συναγερμό.

Έλεγχος μπαταριών

Με την άνοδο των ασύρματων συστημάτων συναγερμού, ο έλεγχος των μπαταριών είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Στη συντήρηση συναγερμού, ο τεχνικός θα εξασφαλίσει ότι κάθε κομμάτι του εξοπλισμού έχει επαρκή φόρτιση και ότι τροφοδοτείται σωστά.

Εκτός αυτού, πολλές συσκευές που δεν είναι ασύρματες και χρησιμοποιούν καλώδια για το ρεύμα τους, έχουν στο εσωτερικό τους μπαταρίες. Αυτό συμβαίνει για να μπορούν να λειτουργούν, ακόμα κι αν πέσει το ρεύμα. Οπότε, κι εδώ ο έλεγχος της εφεδρικής μπαταρίας είναι εξίσου κρίσιμος.

Ενημέρωση συστήματος

Η τεχνολογία προχωράει με γοργούς ρυθμούς, ειδικά σε ό,τι έχει σχέση με την ασφάλεια οικιών ή επαγγελματικών χώρων. Στην καθιερωμένη επιθεώρηση για συντήρηση των συσκευών ασφαλείας λοιπόν, ο επαγγελματίας εγκαταστάτης θα ελέγξει για νέες ενημερώσεις συστήματος, ή αν έχει και την κατάλληλη εκπαίδευση, θα γνωρίζει και ανανεωμένα προγράμματα που χρειάζεται να περαστούν στον εξοπλισμό.

Βρείτε custom εκπαιδεύσεις σε εξειδικευμένα συστήματα ασφαλείας.

Δοκιμές

Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα άρθρα για τα συστήματα ασφαλείας σπιτιού, ο πίνακας ελέγχου είναι ο εγκέφαλος που ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί όλο το σύστημα και ως εκ τούτου, ένα από τα πιο βασικά εξαρτήματα. Οι περισσότεροι ποιοτικοί πίνακες ελέγχου, έχουν λειτουργία δοκιμής για να εκτελέσουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και να εξασφαλίσουν ότι κάθε εξάρτημα λειτουργεί κανονικά. Αυτή η λειτουργία συστήνεται να γίνεται παρουσία επαγγελματία που θα μπορεί να καθορίσει το μέγεθος του προβλήματος, αν υπάρχει, και να το επιδιορθώσει επί τόπου, αν αυτό είναι εφικτό. Αυτή η σύσταση είναι ακόμα πιο σημαντική αν υπάρχει πολύ καινούργιος ή πολύ παλιός εξοπλισμός.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται συντήρηση συναγερμού;

Η επιθεώρηση από επαγγελματία εγκαταστάτη, τυπικά πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο. Εκτός από την περίπτωση που το σύστημα έχει εμφανίσει δυσλειτουργίες πριν από αυτό, ή αν ενεργοποιήθηκε λόγω διάρρηξης ή άλλου κινδύνου. Κατά κανόνα όμως, τα συστήματα ασφαλείας πρέπει να ελέγχονται και δοκιμάζονται διεξοδικά μία φορά τον χρόνο από αδειούχο επαγγελματία εγκαταστάτη.

Μπορεί να κάνει κάτι ο ιδιοκτήτης;

Ο ιδιοκτήτης δεν πρέπει να είναι αμέτοχος στη συνολική διαδικάσία συντήρησης των συστημάτων ασφαλείας. Ο επαγγελματίας μπορεί θεωρητικά να έρχεται μια φορά τον χρόνο, όμως ο καθένας μπορεί να διεξάγει τις μίνιμουμ επιθεωρήσεις για να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του συναγερμού. Μπορεί να:

  • Κάνει ελέγχους της περιμέτρου
  • Να ελέγχει τους αισθητήρες
  • Να επιθεωρεί τις κάμερες και το σήμα τους
  • Να βλέπει αν τα καλώδια είναι σε καλή κατάσταση
  • Να ελέγχει συχνά τις μπαταρίες και την τροφοδοσία

Βρείτε περισσότερες συμβουλές για τη συντήρηση στα συστήματα συναγερμού.

Γιατί είναι απαραίτητος ο επαγγελματίας για τη συντήρηση συναγερμού;

Σε κάθε συντήρηση, ο επαγγελματίας θα είναι σε θέση να εκτελεί μια σειρά από διαγνωστικές δοκιμές για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του συστήματος ασφαλείας. Ο επαγγελματίας είναι απαραίτητος γιατί:

  • Έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία κι εμπειρία.
  • Διαθέτει τα σωστά εργαλεία.
  • Θα καταγράψει στη σωστή αξιολόγηση.
  • Θα μπορεί να προτείνει τα πιο ιδανικά σημεία τοποθέτησης εξοπλισμού.
  • Θα μπορεί επίσης να προτείνει τα καλύτερα μοντέλα συναγερμών ανάλογα με τον χώρο, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του.
  • Θα μπορεί να σας βοηθήσει με νέες λειτουργίες που έφεραν οι ενημερώσεις.
  • Η παρουσία του μειώνει τον κίνδυνο ζημιών εξοπλισμού.
  • Θα μπορεί να επιδιορθώσει επί τόπου αν κάτι δεν λειτουργεί σωστά.

Η μακροχρόνια συνεργασία μας με έμπειρους, έμπιστους και πλήρως καταρτισμένους συνεργάτες, μας έχει μάθει για τη σημασία της σωστής συντήρησης συναγερμού και για ποιους λόγους είναι τόσο σημαντικό να εκτελείται από επαγγελματίες του χώρου.

Μάλιστα, αναγνωρίζοντας τις απαιτήσεις ενός επαγγελματία και ξέροντας από πρώτο χέρι πόσο μεγάλα άλματα κάνει η τεχνολογία στα συστήματα ασφαλείας, γι' αυτό στην GQ TECH προσφέρουμε και συνεχείς εκπαιδεύσεις σε νέα μοντέλα και προγράμματα, έτσι ώστε το δίκτυο συνεργατών μας να είναι πάντα στην κορυφή των εξελίξεων και της τεχνολογίας, όπως ακριβώς και τα προϊόντα συστημάτων ασφαλείας που διανέμουμε από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως.

Γίνετε κι εσείς συνεργάτης της GQ TECH, έχοντας πάντα στη διάθεσή σας άριστο και ποιοτικό εξοπλισμό, την καλύτερη δικτύωση και τις εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις.

CTA - Γίνετε συνεργάτης και αναλάβετε συντήρηση συναγερμού

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

All comments