Πώς λειτουργεί η ηλεκτρομαγνητική κλειδαριά; Ασφάλεια με τη δύναμη της τεχνολογίας

Πώς λειτουργεί η ηλεκτρομαγνητική κλειδαριά; Ασφάλεια με τη δύναμη της τεχνολογίας

Οι ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές είναι μια λύση που συνδυάζει την ασφάλεια με την ευκολία χρήσης. Το πώς λειτουργεί η ηλεκτρομαγνητική κλειδαριά είναι κάτι που απασχολεί γενικά όταν ο έλεγχος πρόσβασης σε έναν χώρο είναι θέμα υψηλής ασφάλειας, είτε πρόκειται για οικία είτε για επαγγελματικό χώρο ή ξενοδοχείο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όμως.

Τι είναι η ηλεκτρομαγνητική κλειδαριά;

Μια ηλεκτρομαγνητική κλειδαριά χρησιμοποιεί τη ραδιοσυχνική αναγνώριση ή ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFID = Radio Frequency Identification), για να παρέχει ελεγχόμενη πρόσβαση σε δωμάτια, κτήρια ή αντικείμενα. Η αναγνώριση γίνεται χωρίς φυσική επαφή, με τη χρήση διαπιστευτηρίων, όπως τηλεχειριστήρια ή κάρτες-κλειδιά, που επικοινωνούν μέσω RFID.

Πώς λειτουργεί η ηλεκτρομαγνητική κλειδαριά;

Σε γενικές γραμμές το πώς λειτουργεί η ηλεκτρομαγνητική κλειδαριά συνοψίζεται ως εξής: Η τεχνολογία RFID χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικά πεδία για να επιτρέψει τη δυναμική και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ δύο συσκευών: τις ετικέτες RFID και τους αναγνώστες RFID.

Γυναίκα χρησιμοποιεί κάρτα πρόσβασης σε ηλεκτρομαγνητγική κλειδαριά

Όταν ένα διαπιστευτήριο που περιέχει μια ετικέτα πλησιάζει μια ηλεκτρονική κλειδαριά, ο αναγνώστης RFID τη διαβάζει και στέλνει το ανάλογο σήμα στον πίνακα ελέγχου, που καθορίζει αν έχει άδεια πρόσβασης. Αν αυτό ισχύει, η RFID κλειδαριά ανοίγει.

  • Μια ετικέτα RFID είναι ένα ηλεκτρονικό τσιπ που αποθηκεύει μια σειρά από μοναδικά ψηφιακά δεδομένα. Αυτή η σειρά δεδομένων επαληθεύει την ταυτότητα του χρήστη. Η ετικέτα RFID είναι ενσωματωμένη σε κάποιο διαπιστευτήριο, συνήθως ένα τηλεχειριστήριο ή μια κάρτα.
  • Ο αναγνώστης RFID λαμβάνει δεδομένα από την ετικέτα και τα επεξεργάζεται με την ενσωματωμένη μονάδα ελέγχου που διαθέτει. Ένα σημαντικό εξάρτημα του αναγνώστη RFID είναι η κεραία, η οποία του επιτρέπει να επικοινωνεί με την ετικέτα RFID.
  • Η μονάδα ελέγχου είναι ο εγκέφαλος του συστήματος της ηλεκτρομαγνητικής κλειδαριάς. Περιέχει μια βάση δεδομένων με όλες τις πληροφορίες των ετικετών και το ενσωματωμένο λογισμικό κρίνει αν οι ετικέτες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Η μονάδα ελέγχου ενδέχεται να επικοινωνεί με ένα κεντρικό σύστημα για ολοκληρωμένο access control.

Συστήματα ελέγχου πρόσβασης

Ενεργές και παθητικές ετικέτες

Υπάρχουν δύο τύποι ετικετών που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρονικές κλειδαριές: ενεργές και παθητικές.

  • Μια ενεργή ετικέτα τροφοδοτείται με μπαταρία. Έτσι, όταν ανιχνεύει έναν κοντινό αναγνώστη, χρησιμοποιεί μια εσωτερική πηγή ενέργειας για να εκπέμψει ραδιοκύματα στον αναγνώστη.
  • Η παθητική ετικέτα δεν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια. Παράγει συνεχώς ένα ηλεκτρικό πεδίο χαμηλής ενέργειας που ονομάζεται πεδίο διέγερσης. Όταν διεγερθεί από το μαγνητικό πεδίο του αναγνώστη συσσωρεύει τη λίγη ενέργεια που χρειάζεται για να μεταδώσει σε κοντινή απόσταση τις πληροφορίες που περιέχει.

Οι ενεργές ετικέτες έχουν πιο ισχυρό σήμα και μπορούν να επικοινωνήσουν με τον αναγνώστη RFID από μεγαλύτερη απόσταση. Ωστόσο, επειδή τροφοδοτούνται με μπαταρία, θα χρειαστούν κάποια στιγμή επαναφόρτιση ή αντικατάσταση.

Μνήμη ROM ή RAM

Η αποθήκευση των δεδομένων σε μια ετικέτα RFID μπορεί να εξασφαλιστεί με τη χρήση μνημών τριών διαφορετικών τύπων:

Μνήμη μόνο για ανάγνωση (ROM), που χρησιμοποιείται για την απομνημόνευση του μοναδικού κωδικού αναγνώρισης της ετικέτας, που είναι γραμμένη κατά την κατασκευή της ετικέτας σύμφωνα με το πρότυπο ISO.

Μνήμη με δυνατότητα άπαξ εγγραφής που μετατρέπεται σε μνήμη μόνο ανάγνωσης μετά την πρώτη χρήση.

Μνήμη επανεγγραφής (flash memory ή RAM), όπου είναι δυνατή η αλλαγή των αποθηκευμένων δεδομένων.

Πώς λειτουργεί η ηλεκτρομαγνητική κλειδαριά - RFID κλείδωμα και Smart Lock

Κάρτα πρόσβασης στη θήκη της

To κλείδωμα RFID είναι ένας τύπος ασύρματου ηλεκτρονικού ελέγχου πρόσβασης που λειτουργεί παρόμοια με την έξυπνη κλειδαριά (Smart Lock). Ωστόσο, η διαφορά είναι ότι οι έξυπνες κλειδαριές λειτουργούν μέσω διαδικτύου ή/και σύνδεσης Bluetooth και οι χρήστες μπορούν να τις ξεκλειδώσουν με ένα smartphone. Αντίθετα, οι κλειδαριές RFID λειτουργούν μέσω ραδιοκυμάτων και απαιτούν από τους χρήστες να χρησιμοποιούν μια φυσική συσκευή.

Απαιτήσεις εγκατάστασης

Εγκατάσταση ηλεκτρομαγνητικής κλειδαριάς

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα ηλεκτρομαγνητικών κλειδαριών με διαφορετικές προδιαγραφές και πλεονεκτήματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ορισμένες κλειδαριές RFID συνεργάζονται με τις υπάρχουσες κλειδαριές ασφαλείας, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταλλικά μάνταλα παράλληλα με τα διαπιστευτήρια RFID. Άλλες κλειδαριές RFID απαιτούν την πλήρη αντικατάσταση της κλειδαριάς ασφαλείας και λειτουργούν μόνο με ηλεκτρονικά διαπιστευτήρια και ηλεκτρομαγνήτες.

Βρείτε έμπειρο εγκαταστάτη

Πρόσθετες λειτουργίες

Επιλέγοντας τις κατάλληλες ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές που θα ανταποκριθούν στις προδιαγραφές που έχετε θέσει για κάποιο συγκεκριμένο project θα πρέπει να εξετάσετε μια σειρά από πρόσθετα χαρακτηριστικά που ενδεχομένως διαθέτουν. Για παράδειγμα εφεδρική μέθοδος πρόσβασης, για την περίπτωση που κάποιος χάσει την κάρτα – κλειδί, αυτόματο κλείδωμα, κ.ά.

 

Επικοινωνήστε σήμερα με το εξειδικευμένο προσωπικό της GQ Tech,  για να μάθετε περισσότερα για τις ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές και πώς θα καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Μπορείτε επίσης να μας ακολουθήσετε σε FacebookYoutube και Instagram, για να ενημερώνεστε άμεσα για τα πιο πρόσφατα νέα στον τομέα της ασφάλειας.

All comments